
Cand afara e frig si organismul are nevoie de un boost de energie, un borcan de salata de varza cu ardei si morcovi devine cel mai bun aliat. Reteta este simpla, rapida si nu are nevoie de conservanti sau fierbere. Legumele isi pastreaza gustul, textura crocanta si vitaminele pana la primavara. Tot ce trebuie sa faci este sa amesteci ingredientele, sa le pui in borcane si sa lasi natura sa-si faca treaba.
Ingrediente:
2,8 – 3 kg varza
700 g morcovi curatati
700 g ceapa curatata
700 g ardei gras curatat
1–2 ardei iuti (optional)
75 g sare
200 g zahar
200 g ulei vegetal (de preferat floarea-soarelui, fara miros)
125 ml otet de masa 9% (sau 200 ml otet de mere 6%)
Mod de preparare:
Morcovii se dau pe razatoarea mare sau se taie bastonase subtiri.
Ceapa si ardeiul gras se taie solzisori subtiri.
Ardeiul iute se curata de seminte si se taie fin.
Varza se taie in sferturi, se indeparteaza cotorul si se toaca cat mai fin.
Toate legumele se pun intr-un vas mare.
Se adauga sarea, zaharul, uleiul si otetul. La nevoie, se pot adauga condimente precum piper, coriandru, cuisoare sau foi de dafin.
Se amesteca bine pana cand zaharul si sarea se topesc si legumele lasa zeama.
Salata se pune in borcane curate si uscate de 800 ml, se inchid cu capace de plastic si se dau la rece. In aceasta forma se pastreaza perfect pana la primavara.
Optional, se pot folosi capace metalice pentru a prelungi termenul de valabilitate.