
Ingrediente pentru aluat:
500 g faina alba
25 g drojdie proaspata (sau 7 g drojdie uscata)
250 ml lapte caldut
80 g zahar
100 g unt topit
2 galbenusuri
1 ou intreg
Un praf de sare
Esenta de vanilie sau coaja rasa de lamaie (optional)
Ingrediente pentru umplutura de mac:
200 g mac macinat
150 ml lapte
100 g zahar
1 lingura miere
50 g unt
50 g stafide (optional)
50 g nuci sau migdale tocate (optional)
Esenta de migdale sau rom (dupa gust)
Mod de preparare:
Pregatirea aluatului:
Dizolva drojdia in laptele caldut cu o lingurita de zahar si putina faina. Las-o 10-15 minute sa se activeze.
Intr-un bol mare, pune faina, restul de zahar, ouale, untul topit, sarea si maiaua de drojdie.
Framanta un aluat moale si elastic (aprox. 10 minute). Daca e prea lipicios, adauga putina faina.
Acopera si lasa la dospit 1 ora, pana isi dubleaza volumul.
Pregatirea umpluturii:
Fierbe laptele cu zaharul, untul si mierea.
Adauga macul macinat si fierbe 2-3 minute, amestecand continuu.
Lasa sa se raceasca, apoi adauga stafidele, nucile si esenta.
Formarea rulourilor:
Imparte aluatul in doua parti. Intinde fiecare parte intr-un dreptunghi de 0,5 cm grosime.
Intinde umplutura de mac uniform peste aluat, apoi ruleaza strans.
Taie ruloul in bucati de 4-5 cm si asaza-le pe o tava tapetata cu hartie de copt (cu spirala in sus).
Coacerea:
Lasa rulourile sa creasca 20-30 minute in tava.
Unge-le cu ou batut si coace-le la 180°C, timp de 20-25 minute, pana devin aurii.
Servirea:
Se pot glazura cu zahar pudra amestecat cu putina apa sau lamaie, ori se pot lasa simple.
💫 Pont:
Daca le pastrezi intr-o cutie inchisa ermetic, raman moi si fragede chiar si 3-4 zile!


