Rulou cu nuca, fraged si aromat

Aceasta reteta de rulou cu nuca te cucereste de la prima felie. Ideal pentru mesele de sarbatoare sau pentru un desert simplu de weekend, acest cozonac combina un aluat pufos cu o umplutura bogata de nuca si zahar, intr-un aspect spectaculos de spirala.

Ingrediente pentru aluat:
500 g faina
2 oua
200 ml lapte cald
100 g zahar
100 g unt topit
25 g drojdie proaspata (sau 7 g drojdie uscata)
Un praf de sare
Coaja rasa de la 1 lamaie
1 plic zahar vanilat
Ingrediente pentru umplutura:
200 g nuca macinata
100 g zahar
2 linguri cacao (optional)
100 ml lapte cald
1 plic zahar vanilat
1 lingurita scortisoara (optional)
Pentru decor:
Zahar pudra

Mod de preparare:
Pregatirea aluatului:
Intr-un bol, dizolva drojdia in laptele caldut cu 1 lingurita de zahar si las-o 10 minute sa se activeze.
Intr-un vas mare, amesteca faina cu sarea, zaharul, zaharul vanilat si coaja de lamaie.
Adauga ouale, untul topit si drojdia activata. Framanta un aluat moale si elastic.
Acopera vasul cu un prosop si lasa aluatul la dospit 1 ora, intr-un loc calduros.
Pregatirea umpluturii:
Amesteca nuca macinata cu zaharul, laptele cald, zaharul vanilat si cacaoa. Daca doresti, poti adauga si scortisoara pentru un plus de aroma.
Asamblarea:
Imparte aluatul in 2 bucati egale. Intinde fiecare bucata intr-o foaie dreptunghiulara.
Intinde umplutura pe fiecare foaie, apoi ruleaza-le strans ca pe un rulou.
Asaza rulourile intr-o tava tapetata cu hartie de copt si mai lasa-le la dospit inca 20-30 de minute.
Coacerea:
Preincalzeste cuptorul la 180°C.
Coace rulourile timp de 35–40 de minute sau pana se rumenesc frumos.
Dupa racire, pudreaza cu zahar vanilat sau zahar pudra.
Aceasta prajitura nu este doar gustoasa, ci si spectaculoasa vizual, ideala pentru a impresiona familia sau invitatii!