
Daca vrei sa-ti surprinzi familia cu un desert fin, aromat si spectaculos, incearca aceasta rulada de ciocolata cu visine. Este moale, pufoasa, cu un strat racoritor de visine si o crema delicata de cacao, perfecta langa o ceasca de cafea sau ceai. Reteta este mult mai simpla decat pare la prima vedere, iar rezultatul este garantat!
Ingrediente:
Pentru blat (biscuit):
Albusuri – 120 g
Zahar – 115 g (80 g pentru albusuri, 35 g pentru galbenusuri)
Galbenusuri – 100 g
Faina alba – 115 g
Cacao – 10 g
Sare – un varf de cutit
Unt topit – 60 g
Extract de vanilie – ¼ lingurita
Pentru crema:
Lapte – 200 ml
Amidon de porumb – 20 g
Zahar – 70 g
Unt (82,5% grasime) – 125 g
Cacao – 10 g
Pentru stratul cu visine:
Visine – 150 g
Zahar – 25 g
Amidon de porumb – 10 g (dizolvat in 30 g apa rece)
Mod de preparare:
Prepararea blatului:
Bate albusurile cu un praf de sare, adaugand treptat 80 g zahar, pana obtii o bezea ferma.
Separat, bate galbenusurile cu restul de zahar (35 g) pana devin spumoase.
Amesteca delicat bezeaua cu galbenusurile.
Incorporeaza faina cernuta, cacaua si amesteca cu miscari usoare de jos in sus.
Adauga untul topit (in care ai pus o lingura din aluat pentru a se omogeniza mai bine), apoi toarna compozitia pe o tava tapetata cu hartie de copt.
Coace la 190°C timp de 10–12 minute, pana cand blatul devine elastic.
Truc: Ruleaza blatul fierbinte in hartia de copt si acopera-l cu un prosop curat, pentru a nu se rupe. Lasa sa se raceasca complet.
Prepararea cremei:
Amesteca laptele cu zaharul si amidonul, apoi fierbe pe foc mic, amestecand continuu, pana se ingroasa. Acopera crema cu folie alimentara „la contact” si las-o sa se raceasca.
Mixeaza untul moale pana devine albicios, adauga cacao si incorporeaza treptat crema racita, la aceeasi temperatura.
Prepararea stratului de visine:
Fierbe visinele cu zaharul pana cand acesta se topeste.
Adauga amidonul dizolvat in apa si gateste 1 minut, pana se ingroasa. Lasa la racit.
Asamblarea ruladei:
Desfa blatul racit si unge-l mai intai cu stratul de visine.
Peste el intinde crema de cacao si ruleaza cu grija.
Lasa rulada la frigider 3–4 ore, pentru a se aseza aromele.
Optional: Poti acoperi rulada cu un strat de ganache de ciocolata pentru un aspect spectaculos.