Reteta simpla pentru un blat de tort perfect

Daca ai incercat vreodata sa tai un blat de tort in patru foi egale, stii deja cat de frustrant poate fi: trei ies frumoase, iar a patra e prea subtire sau are „burta”.
Asa ca m-am gandit sa va propun doua retete testate – un blat galben si un blat cu cacao – ambele gandite sa se coaca uniform si sa ofere exact patru foi perfecte, fara stres.

Metoda de preparare este aceeasi la ambele variante; difera doar proportiile ingredientelor, deoarece cacaoa ingreuneaza compozitia.

Ingrediente
Pentru blatul galben (26 cm)
7 oua (marimea M)
200 g zahar
Un praf de sare
300 g faina tip 000 (sau faina pentru prajituri)
2 linguri (aprox. 30 g) apa calda
2 linguri (aprox. 30 g) ulei
½ plic praf de copt (aprox. 5–6 g)
Pentru blatul cu cacao (26 cm)
9 oua (M)
250 g zahar
Un praf de sare
300 g faina tip 000
50 g cacao neagra pentru prajituri
3 linguri (45 g) apa calda
3 linguri (45 g) ulei
½ plic praf de copt (5–6 g)

Mod de preparare (pentru ambele retete)
Pregateste forma
Tapeteaza baza unei forme de 26 cm cu hartie de copt. Unge marginile cu unt.
Separa ouale
Pune galbenusurile intr-un bol, albusurile in altul.
Bate albusurile cu praful de sare pana devin spumoase.
Adauga treptat zaharul si continua mixarea pana obtii o bezea ferma si lucioasa.
Incorporeaza galbenusurile, unul cate unul, mixand continuu.
Adauga apa si uleiul in fir subtire, in timp ce continui sa mixezi.
Pentru varianta cu cacao: cerne cacaoa obligatoriu.
Amesteca ingredientele uscate (faina + praf de copt, iar pentru varianta neagra si cacao).
Redu viteza mixerului la minim si incorporeaza treptat ingredientele uscate.
Opreste mixerul si omogenizeaza final cu o spatula, prin miscari circulare, lente, pentru a pastra aerul in compozitie.
Toarna aluatul in forma, niveleaza si coace la 180°C, 40–45 de minute.
Scoate blatul din cuptor si lasa-l 10 minute in forma.
Scoate blatul pe un gratar si lasa-l sa se raceasca complet.

Sfaturi si note importante
Poti aromatiza blatul cu: vanilie, coaja de lamaie/portocala, rom, nuca macinata, alune prajite etc.
Foloseste obligatoriu oua M; daca folosesti L, pune un ou mai putin.
Daca folosesti inel de tort, asigura-te ca este potrivit pentru coacere, altfel blatul se poate lasa in mijloc.
Cel mai bine este sa coci blatul cu o zi inainte, sa il racesti complet, sa il infasori in folie si sa il lasi la frigider peste noapte.
Blaturile pot fi insiropate cu: suc, lapte de cocos, lapte de migdale, sirop de ciocolata, sau apa calda cu lamaie si putin gem.

Respecta exact pasii:
bezeaua trebuie foarte bine batuta
apa si uleiul se adauga in fir subtire
ingredientele uscate se incorporeaza cat mai delicat

Astfel obtii un blat inalt si uniform.