Reteta de post – prajitura cu mere, crema alba si blat pufos in doua culori

Ingrediente pentru blatul de jos (gros, fraged)
500 g faina
150 g zahar
120 ml ulei
150 ml apa minerala
1 plic praf de copt
Vanilie
Coaja rasa de lamaie
Un praf de sare
Ingrediente pentru umplutura de mere
1,3–1,5 kg mere rase
150 g zahar (ajustezi dupa gust)
1 lingura scortisoara
1 lingura zeama de lamaie
2 linguri gris
Ingrediente pentru crema alba
300 ml lapte vegetal
4 linguri gris
3–4 linguri zahar
Vanilie
Ingrediente pentru blatul pufos de deasupra
250 g faina
120 g zahar
1 plic praf de copt
80 ml ulei
200 ml apa minerala
Vanilie
1 lingura cacao pentru jumatate din compozitie

Mod de preparare

  1. Blatul de jos
    Amesteci faina, zaharul, praful de copt si sarea.
    Torni uleiul si apa minerala.
    Framanti un aluat moale, potrivit.
    Il intinzi intr-o foaie groasa si il pui in tava (intepat usor cu furculita).
  2. Umplutura de mere
    Calesti merele rase cu zaharul pana scade lichidul.
    Adaugi scortisoara, zeama de lamaie si grisul.
    Lasi sa se racoreasca.
  3. Crema alba
    Fierbi laptele vegetal.
    Adaugi grisul in ploaie si amesteci pana se ingroasa.
    Pui zaharul si vanilia.
    O lasi la temperatura camerei, sa devina cremoasa si usor tartinabila.
  4. Blatul pufos de deasupra (aspect de chec)
    Amesteci faina cu praful de copt si zaharul.
    Torni apa minerala, uleiul si vanilia.
    Imparti compozitia in doua boluri:
    – in prima ramane simpla
    – in a doua adaugi cacao
    Pui mai intai compozitia cu cacao, o nivelezi subtire.
    Deasupra torni compozitia simpla.
    (La copt, cele doua se unesc discret)
  5. Montarea in tava
    Ordinea finala in tava este:
    Blat gros
    Umplutura de mere calda
    Crema alba
    Strat pufos cu cacao
    Strat pufos simplu
    Coacere
    Cuptor: 170–180°C
    40–50 minute, pana blatul de sus devine ferm si usor rumen.
    Servire
    Se lasa sa se raceasca complet.
    Se presara zahar pudra.
    Se taie in cuburi inalte.