
Ingrediente pentru blatul de jos (gros, fraged)
500 g faina
150 g zahar
120 ml ulei
150 ml apa minerala
1 plic praf de copt
Vanilie
Coaja rasa de lamaie
Un praf de sare
Ingrediente pentru umplutura de mere
1,3–1,5 kg mere rase
150 g zahar (ajustezi dupa gust)
1 lingura scortisoara
1 lingura zeama de lamaie
2 linguri gris
Ingrediente pentru crema alba
300 ml lapte vegetal
4 linguri gris
3–4 linguri zahar
Vanilie
Ingrediente pentru blatul pufos de deasupra
250 g faina
120 g zahar
1 plic praf de copt
80 ml ulei
200 ml apa minerala
Vanilie
1 lingura cacao pentru jumatate din compozitie
Mod de preparare
- Blatul de jos
Amesteci faina, zaharul, praful de copt si sarea.
Torni uleiul si apa minerala.
Framanti un aluat moale, potrivit.
Il intinzi intr-o foaie groasa si il pui in tava (intepat usor cu furculita). - Umplutura de mere
Calesti merele rase cu zaharul pana scade lichidul.
Adaugi scortisoara, zeama de lamaie si grisul.
Lasi sa se racoreasca. - Crema alba
Fierbi laptele vegetal.
Adaugi grisul in ploaie si amesteci pana se ingroasa.
Pui zaharul si vanilia.
O lasi la temperatura camerei, sa devina cremoasa si usor tartinabila. - Blatul pufos de deasupra (aspect de chec)
Amesteci faina cu praful de copt si zaharul.
Torni apa minerala, uleiul si vanilia.
Imparti compozitia in doua boluri:
– in prima ramane simpla
– in a doua adaugi cacao
Pui mai intai compozitia cu cacao, o nivelezi subtire.
Deasupra torni compozitia simpla.
(La copt, cele doua se unesc discret) - Montarea in tava
Ordinea finala in tava este:
Blat gros
Umplutura de mere calda
Crema alba
Strat pufos cu cacao
Strat pufos simplu
Coacere
Cuptor: 170–180°C
40–50 minute, pana blatul de sus devine ferm si usor rumen.
Servire
Se lasa sa se raceasca complet.
Se presara zahar pudra.
Se taie in cuburi inalte.


