
Ingrediente:
250 g faina
150 g zahar
2 oua
120 ml ulei vegetal (sau unt topit)
120 ml lapte
2 linguri smantana fermentata (sau iaurt grecesc)
1 lingurita extract de vanilie
2 lingurite praf de copt
½ lingurita bicarbonat de sodiu
Un praf de sare
Coaja rasa de la o lamaie (optional)
250 g afine proaspete sau congelate (daca sunt congelate, nu le decongela)
1 lingura faina (pentru tavalit afinele)
Mod de preparare:
Preincalzeste cuptorul la 180°C si tapeteaza o tava patrata de 20×20 cm (sau similara) cu hartie de copt sau unge-o cu unt.
Intr-un bol mare, bate ouale cu zaharul pana obtii o compozitie spumoasa. Adauga uleiul, laptele, smantana si vanilia. Amesteca bine.
Separat, amesteca ingredientele uscate: faina, praful de copt, bicarbonatul, sarea si coaja de lamaie.
Incorporeaza treptat amestecul uscat peste cel lichid, amestecand usor cu o spatula pana cand obtii un aluat omogen.
Da afinele printr-o lingura de faina (ca sa nu se lase la fund) si incorporeaza-le in aluat.
Toarna compozitia in tava, niveleaza cu spatula si, daca doresti, presara cateva afine deasupra pentru decor.
Coace timp de 35–40 de minute sau pana cand prajitura trece testul cu scobitoarea (aceasta trebuie sa iasa curata sau cu firimituri umede, dar fara aluat crud).
Lasa la racit complet, apoi portioneaza si serveste simpla sau pudrata cu zahar.