Pufos, aromat si plin de culoare: checul cu afine care se face cat ai zice „pofta buna”

Nu e nevoie de ore intregi in bucatarie pentru a pregati un desert spectaculos. Acest chec cu afine este dovada perfecta ca simplitatea poate fi delicioasa. Pufos, moale, parfumat si imbogatit cu afine suculente, prajitura se pregateste rapid si va cuceri pe oricine, fie la micul dejun langa o cafea fierbinte, fie ca gustare dulce intr-o dupa-amiaza lenesa.

Ingrediente
200 g afine
100 g zahar
4 linguri unt topit (aprox. 60 g)
2 oua
300 g faina alba
1 plic praf de copt (10 g)
1 plic zahar vanilat (8 g)
100 ml ulei
180 g iaurt

Mod de preparare
Pregatirea cuptorului si a tavii:
Preincalzeste cuptorul la 180°C (caldura sus-jos, fara ventilatie). Tapeteaza o tava de chec cu hartie de copt sau unge-o cu unt si presara putina faina.
Amestecarea ingredientelor umede:
Intr-un bol mare, bate ouale impreuna cu zaharul si zaharul vanilat. Adauga untul topit, uleiul si iaurtul, amestecand pana la omogenizare. Nu este nevoie de mixer, o lingura de lemn sau un tel sunt suficiente.
Incorporarea celor uscate:
Adauga treptat faina amestecata cu praful de copt, amestecand usor pana obtii o compozitie fina, fara cocoloase.
Adaugarea afinelor:
Incorporeaza afinele cu grija, folosind o spatula, pentru a evita zdrobirea lor. Daca sunt congelate, le poti adauga direct, fara decongelare.
Coacerea:
Toarna compozitia in tava pregatita, niveleaza si coace 35–40 de minute, pana cand prajitura capata o culoare aurie, iar testul scobitorii confirma ca e gata.
Racirea si servirea:
Lasa checul sa se raceasca 10 minute in tava, apoi scoate-l si asaza-l pe un gratar sa se raceasca complet. Taie-l felii si savureaza-l simplu sau pudrat cu zahar.