
Cauti o prajitura care imbina textura pufoasa, aroma intensa de mac, dulceata visinelor si o crema delicioasa? Aceasta reteta ungureasca este perfecta pentru un desert de weekend sau un moment dulce alaturi de cei dragi. Se prepara simplu, cu ingrediente la indemana, dar rezultatul este spectaculos – ideal si ca prajitura de servit oaspetilor!
Ingrediente pentru aluat (pentru 6 portii):
250 g faina alba
200 g mac macinat
200 g zahar pudra
250 ml lapte
1 ou
12 g praf de copt
2 linguri ulei
2 prafuri de sare
400 g visine fara samburi (din compot)
Sucul de la 1 lamaie (optional)
Coaja rasa de la 1 lamaie (optional)
1 lingurita scortisoara
20 g zahar vanilat
Ingrediente pentru crema (deasupra):
40 g praf de budinca de vanilie
350 ml suc de visine (din compot)
3 linguri zahar (sau dupa gust)
100 g ciocolata alba
100 g ciocolata neagra
Mod de preparare:
- Prepararea aluatului:
Scurge visinele din compot.
Intr-un bol, amesteca faina, praful de copt, sarea si macul macinat.
Intr-un alt vas, bate oul cu uleiul, sucul si coaja de lamaie (daca le folosesti), zaharul pudra si zaharul vanilat.
Incorporeaza treptat amestecul de ingrediente uscate si laptele. Amesteca usor pana obtii o compozitie omogena. - Coacerea:
Toarna compozitia intr-o tava tapetata (30×20 cm), unsa cu unt si pudrata cu faina.
Presara visinele deasupra si niveleaza.
Coace prajitura in cuptor preincalzit la 180°C timp de 15 minute, apoi redu temperatura la 150°C si mai coace 15 minute. Fa testul cu scobitoarea.
Scoate prajitura si las-o sa se raceasca. - Crema:
Amesteca sucul de visine cu praful de budinca si zaharul si fierbe pana se ingroasa ca un pudding.
Lasa sa se raceasca putin, apoi intinde uniform crema peste prajitura. - Decorare:
Da ciocolata la congelator inainte de ras.
Rade ciocolata neagra peste crema, apoi si pe cea alba, pentru un efect marmorat. - Finalizare:
Lasa prajitura la frigider aproximativ o ora.
Se poate pastra si la temperatura camerei.
Aceasta prajitura este nu doar spectaculoasa la gust, ci si extrem de aratoasa – ideala pentru musafiri sau o dupa-amiaza de rasfat.
Pofta buna! 🍒🍰