Prajitura vedeta a oricarui eveniment – cu blat fraged si crema fina de branza

Ingrediente (pentru o tava de 25×35 cm)
Blat fraged:
375 g faina alba
4 galbenusuri
15 g zahar vanilat
60 g zahar pudra
10 g praf de copt
80 g smantana fermentata (18% grasime)
200 g unt sau margarina (la temperatura camerei)
putina faina pentru intins
5 linguri gem de coacaze negre (pentru stratul de sub crema)
Umplutura de branza:
1500 g branza de vaci grasa sau semi-grasa, bine scursa (1000 g crema de branza + 500 g branza din pachet, data prin sita sau blender)
5 oua intregi
4 albusuri (pastrate de la blat)
200 g unt moale
200 g zahar
2 plicuri budinca de vanilie sau smantana (fara zahar, 40 g fiecare)
Glazura:
Zeama de la o lamaie
1 lingura de apa
Zahar pudra cat este necesar pentru a obtine o glazura groasa

Mod de preparare:

  1. Blatul fraged:
    Pune toate ingredientele pentru aluat intr-un bol: faina, zaharul pudra, zaharul vanilat, praful de copt, smantana, galbenusurile si untul moale. Framanta pana obtii un aluat omogen.
    Imparte aluatul in doua parti: una o intinzi in tava (unsa cu unt si tapetata cu pesmet), cealalta o pui la frigider.
    Coace blatul din tava in cuptorul preincalzit la 180°C (caldura sus-jos, fara ventilatie) pentru aproximativ 10 minute.
    Lasa-l putin sa se raceasca, apoi unge-l cu gemul de coacaze.
  2. Crema de branza:
    Bate 9 albusuri (5 de la umplutura + 4 ramase de la blat) cu un praf de sare pana devin o spuma tare. Lasa deoparte.
    Mixeaza untul moale cu galbenusurile si zaharul. Adauga treptat branza de vaci si continua sa mixezi pana devine o crema omogena.
    Incorporeaza praful de budinca, apoi, la final, adauga cu grija albusurile batute, amestecand cu o spatula.
  3. Asamblare si coacere:
    Toarna umplutura de branza peste blatul copt si uns cu gem.
    Scoate a doua bucata de aluat din frigider, intinde-o, taie fasii subtiri si creeaza un grilaj deasupra.
    Coace la 180°C pentru aproximativ 55 minute, pana se rumeneste frumos. Deschide usa cuptorului, lasa prajitura 10 minute sa se raceasca usor, apoi scoate-o.
  4. Glazurarea:
    Amesteca sucul de lamaie cu o lingura de apa si adauga treptat zahar pudra pana obtii o glazura densa.
    Cand prajitura este complet rece, toarna glazura deasupra.
    Las-o la rece peste noapte pentru cele mai bune rezultate.

Aceasta prajitura este un adevarat spectacol la orice masa – cremoasa, inalta, delicata si intens aromata! Perfecta pentru momente speciale sau cand vrei sa impresionezi fara gres!