
Aceasta reteta clasica de prajitura cu cacao este inspirata din bucataria de la tara, dar e iubita in orice colt al lumii. Se prepara rapid, cu ingrediente simple, si este ideala pentru o dupa-amiaza relaxanta alaturi de o cana de lapte sau ceai. Blatul pufos cu cacao este completat de un strat de gem de caise sau o crema fina de vanilie cu unt – sau ambele, daca vrei sa rasfeti pe toata lumea!
Ingrediente pentru blat (tava 22×31 cm):
1 ou
250 g zahar
150 g unt moale (la temperatura camerei)
250 ml lapte
20 g cacao (aproximativ 2 linguri mari – preferabil tip olandez)
250 g faina
1 plic praf de copt (10 g)
Mod de preparare blat:
Intr-un bol mare, amesteca untul moale cu oul pana obtii o compozitie cremoasa.
Adauga jumatate din lapte, zaharul si cacaua. Mixeaza timp de aproximativ 10 minute, pana obtii o compozitie omogena si usor aerata.
Incorporeaza faina amestecata cu praful de copt, apoi toarna si restul de lapte. Amesteca doar cat sa se omogenizeze – nu insista prea mult, pentru a pastra textura frageda.
Toarna compozitia intr-o tava unsa cu unt sau unsa cu grasime si tapetata cu faina.
Coace in cuptor preincalzit la 180°C timp de 25–30 minute, pana trece testul cu scobitoarea.
Pentru crema de vanilie (optional, dar delicios):
1 plic budinca de vanilie (aprox. 40 g)
350 ml lapte
4 linguri zahar (aprox. 80 g)
150 g unt moale
Mod de preparare crema:
Fierbe budinca conform instructiunilor de pe ambalaj, folosind 350 ml lapte si zaharul. Lasa sa se raceasca pana devine calduta.
Mixeaza untul moale pana devine spumos, apoi incorporeaza treptat budinca calduta, pana obtii o crema fina si omogena.
Asamblare:
Dupa ce prajitura s-a racit, taie blatul in doua (pe orizontala) daca vrei sa-l umpli. Intinde un strat de gem de caise de casa sau crema de vanilie. Poti, desigur, folosi ambele – intai gemul, apoi crema – pentru un plus de savoare.
Taie in patrate egale si serveste cu pofta! Aceasta prajitura este perfecta pentru orice moment al zilei si se pastreaza frageda mai multe zile.
Pont:
Daca vrei un aspect deosebit, decoreaza fiecare patratel cu putin zahar pudra sau un mot de frisca. Poti chiar sa o tai in cuburi perfecte, in stilul prajiturilor de cofetarie, pentru un efect vizual extra!