Daca iti doresti un desert rafinat, dar in acelasi timp simplu de pregatit, aceasta prajitura secuiasca cu blat fraged, crema de nuca si strat generos de gem de caise este alegerea perfecta. Contrastul dintre linzerul crocant, pufosul blat cu nuca si dulceata fructata este irezistibil, iar toppingul de ciocolata ii da nota finala de eleganta. O reteta traditionala care merita pastrata si repetata la fiecare ocazie speciala.
Ingrediente pentru 16 felii:
Pentru baza de linzer:
250 g faina
6 g praf de copt
150 g unt
60 g zahar pudra
Coaja rasa de la 1 lamaie
1 galbenus
2 linguri smantana
Pentru blatul cu nuca:
4 oua
180 g zahar
200 g nuca macinata
50 g faina
5 g praf de copt
In plus:
Aproximativ 300 g gem de caise (de preferat de casa)
Pentru decor:
50 g ciocolata neagra
1 lingura ulei
Mod de preparare:
Prepararea bazei de linzer:
Amesteca toate ingredientele (faina, praful de copt, untul, zaharul pudra, coaja de lamaie, galbenusul si smantana) pana obtii un aluat omogen. Infasoara-l in folie alimentara si lasa-l la frigider timp de 1 ora. Dupa ce s-a racit, intinde-l si asaza-l intr-o tava de 38 x 25 cm, tapetata cu hartie de copt. Coace in cuptorul preincalzit la 180°C timp de 10 minute. Scoate si unge baza cu jumatate din gemul de caise.
Prepararea blatului cu nuca:
Mixeaza ouale cu zaharul pana obtii o compozitie spumoasa. Separat, amesteca faina cu nuca macinata si praful de copt, apoi incorporeaza treptat in crema de oua. Toarna compozitia peste stratul de gem de caise si linzer, apoi introdu din nou tava la cuptor pentru inca 20-25 de minute. Lasa sa se raceasca in tava, apoi rastoarna pe o tava mare.
Asamblarea prajiturii:
Unge partea de linzer cu gemul de caise ramas. Taie blatul pe lungime in doua bucati egale, apoi suprapune una peste cealalta, astfel incat sa obtii un desert in straturi.
Decorarea:
Topeste ciocolata impreuna cu uleiul la microunde sau la bain-marie, amesteca bine si stropeste suprafata prajiturii. Lasa desertul sa stea 4-5 ore pentru ca aromele sa se intrepatrunda, apoi taie in felii generoase.