
INGREDIENTE
(tava 25×35 cm)
- Blat de cacao
5 oua
150 g zahar
120 ml ulei
150 ml lapte cald
180 g faina
40 g cacao neagra
1 plic praf de copt (10 g)
un praf de sare - Crema de vanilie
Cantitatile sunt pentru UN strat. Vei prepara dublu.
700 ml lapte
2 plicuri budinca de vanilie (80 g total)
4 linguri zahar (80 g)
200 g unt moale (82% grasime) - Crema de ciocolata
600 ml lapte
2 plicuri budinca de ciocolata
3 linguri zahar (60 g)
100 g ciocolata neagra
150 g unt moale - Glazura de ciocolata
200 g ciocolata amaruie
80 g unt
2 linguri smantana pentru frisca (30%) - Decor
100 g alune prajite tocate grosier
(sau nuci / migdale)
MOD DE PREPARARE
➤ 1. Pregatirea blatului de cacao
Mixeaza ouale cu zaharul 5–7 minute pana devin spumoase.
Adauga uleiul in fir subtire, apoi laptele cald.
Cerne faina, cacaoa, praful de copt si sarea.
Incorporeaza ingredientele uscate cu o spatula.
Toarna compozitia in tava tapetata.
Coace 22–25 min la 180°C.
Lasa sa se raceasca complet.
➤ 2. Prepararea celor doua straturi de crema de vanilie
(prepari de doua ori aceeasi crema)
Amesteca praful de budinca cu 100 ml lapte rece.
Fierbe restul de 600 ml lapte cu zaharul.
Cand clocoteste, adauga budinca si fierbe pana se ingroasa.
Acopera cu folie si lasa sa se raceasca complet.
Mixeaza untul spuma.
Adauga treptat budinca rece → rezulta o crema fina, lucioasa.
➤ 3. Crema de ciocolata (stratul maroniu)
Pregateste budinca la fel ca la vanilie, dar cu laptele + zaharul.
Cand e fierbinte, adauga ciocolata bucati si amesteca pana se topeste complet.
Las-o sa se raceasca.
Mixeaza untul spuma, apoi adauga budinca rece in mai multe transe.
Crema trebuie sa fie densa si ciocolatoasa.
➤ 4. Asamblarea prajiturii in straturi
Blatul de cacao
Primul strat de crema de vanilie (aprox. 2 cm grosime)
Stratul de crema de ciocolata
Al doilea strat de crema de vanilie
Glazura de ciocolata
Alune tocate deasupra
➤ 5. Glazura de ciocolata
Topeste ciocolata cu untul la bain-marie sau la foc mic.
Adauga smantana si amesteca pana devine omogena, lucioasa.
Las-o 10 minute sa se raceasca usor.
Toarna peste ultimul strat de crema si niveleaza.
Presara alunele tocate imediat, cat glazura este inca moale.
➤ 6. Maturare
Da prajitura la frigider minimum 6 ore, ideal peste noapte.
Abia atunci se intaresc perfect straturile.


