
Cand vine vara, deserturile usoare, racoroase si fructate devin preferatele tuturor. Aceasta prajitura cu capsuni si budinca de vanilie, cu blat aerat si strat lucios de fructe, este exact ce ai nevoie pentru un final dulce si spectaculos al unei zile calduroase. Reteta lui Brigi combina simplitatea cu prospetimea, iar rezultatul este irezistibil!
Ingrediente pentru blat:
4 oua
120 g zahar
4 linguri (aprox. 60 g) faina alba
4 linguri (60 ml) lapte
10 g praf de copt (1 plic)
8 g zahar vanilat (1 plic)
Ingrediente pentru crema:
2 plicuri budinca de vanilie (a cate 40 g)
1 litru lapte
Pentru stratul de capsuni:
1 kg capsuni
4 foi de gelatina (sau echivalentul in gelatina pudra – aprox. 8 g)
6 linguri (aprox. 120 g) zahar
Mod de preparare
- Prepararea blatului:
Bate albusurile spuma tare.
Galbenusurile se mixeaza cu zaharul pana devin cremoase. Adauga laptele, praful de copt, zaharul vanilat si faina.
Incorporeaza cu grija spuma de albusuri, amestecand usor pentru a obtine o compozitie aerata, asemanatoare cu cea de pandispan.
Toarna in tava unsa si tapetata cu faina si coace la 180°C timp de 15 minute, apoi la 160°C pentru inca 20-25 de minute. Lasa la racit. - Prepararea capsunilor:
Spala, curata si taie capsunile in jumatati sau sferturi. Presara zaharul si pune-le pe foc mic pana incep sa se inmoaie.
Intre timp, hidrateaza foile de gelatina in apa rece conform instructiunilor de pe ambalaj.
Adauga gelatina in capsuni cat sunt inca calde si amesteca bine. Lasa la racit, amestecand ocazional ca sa nu se formeze pelicula. - Prepararea cremei:
Prepara budinca de vanilie cu 1 litru de lapte, conform instructiunilor de pe ambalaj. Recomand budinca instant, pentru rapiditate si textura fina. - Asamblare:
Toarna budinca peste blatul racit si lasa cateva minute sa se intareasca putin.
Apoi, intinde uniform stratul de capsuni cu gelatina peste budinca.
Da prajitura la frigider pentru 1–2 ore pana se stabilizeaza bine.
Prajitura se feliaza usor si arata spectaculos in sectiune. Poti adauga deasupra si frunze de menta pentru un contrast de culoare si un plus de prospetime.