
Aceasta prajitura cu mere, blat pufos de pandispan si crema fina de vanilie, acoperita cu o glazura lucioasa de ciocolata, este un adevarat rasfat pentru orice ocazie. Combina prospetimea merelor cu dulceata subtila a cremei si aroma intensa a ciocolatei – un desert clasic reinterpretat cu gust!
Ingrediente pentru pandispan:
6 oua
120 g faina
120 g zahar pudra
10 g cacao (1 lingura)
10 ml rom (1 lingura)
1 kg mere
Ingrediente pentru crema:
200 g margarina
200 g zahar pudra
1 plic budinca cu aroma de vanilie (aprox. 40 g)
350 ml lapte
Ingrediente pentru glazura de ciocolata:
80 g zahar
15 g cacao (3 linguri)
3 linguri apa
70 g unt
Optional:
50 g ciocolata neagra + 1-2 linguri de lapte, daca se doreste o glazura mai intensa
Mod de preparare:
Tapeteaza o tava de marime medie (aprox. 21 x 37 cm) cu folie de aluminiu si unge-o usor cu unt.
Curata merele si feliaza-le foarte subtire (ideal cu razatoarea). Asaza-le uniform in tava, peste folie.
Prepara pandispanul:
Bate albusurile spuma cu zaharul pudra pana obtii o bezea ferma.
Adauga galbenusurile unul cate unul, amestecand usor.
Incorporeaza faina cernuta, amestecand cu miscari delicate pentru a nu pierde volumul.
Toarna jumatate din compozitie peste mere.
In cealalta jumatate adauga cacao si rom, amesteca usor si toarna peste stratul alb.
Niveleaza si coace la 175-180°C (cu ventilatie) timp de 25-30 de minute.
Dupa coacere, rastoarna prajitura pe un tocator, astfel incat stratul cu mere sa fie deasupra. Las-o sa se raceasca.
Prepara crema:
Fierbe budinca cu laptele pana devine groasa, apoi las-o sa se raceasca, amestecand periodic.
Bate margarina cu zaharul pudra pana devine pufoasa, apoi incorporeaza budinca rece.
Intinde crema uniform peste prajitura.
Prepara glazura:
Amesteca zaharul cu cacao si apa, incalzeste usor pana se topeste complet.
Adauga untul si (optional) ciocolata neagra si putin lapte daca e prea groasa.
Amesteca pana devine lucioasa, apoi toarna peste prajitura.
Lasa desertul la frigider pentru cateva ore (ideal peste noapte) inainte de a-l taia. Savureaza fiecare strat – este pur si simplu delicios! 🍫🍏