Prajitura pufoasa cu visine si bezea la abur

Aceasta prajitura clasica imbina perfect gustul dulce-acrisor al visinelor cu textura catifelata a unei bezele coapte la abur. Un aluat fraged, un strat generos de umplutura parfumata cu scortisoara si o bezea lucioasa, aerata, transforma acest desert intr-o alegere ideala pentru o zi speciala sau o dupa-amiaza de vara.

Ingrediente pentru o tava de 24 x 36 cm
Pentru aluat:
250 g faina
100 g unt
5 galbenusuri de ou
80 g zahar
un praf de sare
½ lingurita praf de copt
Pentru umplutura:
700 g visine fara samburi (proaspete sau congelate)
70 g zahar
½ lingurita scortisoara macinata
25 g amidon alimentar
50 ml apa rece
Pentru bezea:
5 albusuri de ou
200 g zahar pudra
1 lingurita amidon alimentar

Mod de preparare:
Pregatirea umpluturii:
Intr-o cratita, punem visinele impreuna cu zaharul si scortisoara. Le fierbem la foc mic timp de 15–20 de minute din momentul in care incep sa fiarba, amestecand ocazional. Dizolvam amidonul in apa rece si il turnam peste visine, amestecand pana cand compozitia se ingroasa. Lasam umplutura sa se raceasca pana ajunge la o temperatura calduta.
Prepararea aluatului:
Preincalzim cuptorul la 180°C. Ungem tava cu unt. Amestecam toate ingredientele pentru aluat si framantam rapid un aluat compact. Il intindem pe o suprafata presarata cu faina, apoi il asezam in tava, uniform. Il intepam din loc in loc cu o furculita si il coacem timp de aproximativ 15 minute.
Prepararea bezelei:
Intre timp, fierbem intr-o oala mai mare aproximativ 1 litru de apa. Dupa ce apa da in clocot, reducem focul la minim, dar pastram vasul pe plita – vom avea nevoie de abur. Intr-un bol metalic, batem albusurile spuma tare. Adaugam zaharul pudra si amidonul, apoi mixam inca 2–3 minute. Asezam bolul peste vasul cu apa si continuam sa mixam pe baie de aburi timp de 6–8 minute, pana bezeaua devine densa, lucioasa si stabila.
Asamblare si coacere finala:
Scoatem blatul copt din cuptor, distribuim uniform umplutura de visine, apoi acoperim cu bezeaua pregatita. Reducem temperatura cuptorului la 120°C si coacem prajitura inca 15–20 de minute, pentru a usca bezeaua fara sa o rumenim.
Servire:
Lasam prajitura sa se raceasca usor, apoi o portionam cu un cutit cu lama trecuta prin apa calda.