
Un desert de sarbatoare, fin, pufos si perfect echilibrat intre dulce, aromat si catifelat. Blatul moale cu miere si condimente, crema fina de budinca si stratul generos de dulceata de prune se unesc intr-o combinatie irezistibila, acoperita cu glazura de ciocolata.
Ingrediente pentru blat (tava 32×21 cm):
315 g faina alba
140 g unt topit si racit
30 g cacao neagra
2 lingurite bicarbonat de sodiu
250 ml chefir sau lapte batut
2 oua
2½ linguri condimente pentru turta dulce (scortisoara, cuisoare, ghimbir, nucsoara)
120 g zahar pudra
250 g miere lichida naturala
Mod de preparare pentru blat:
Pregatirea cuptorului:
Preincalzeste cuptorul la 170°C (cu ventilatie). Tapeteaza o tava de 32×21 cm cu hartie de copt.
Combinarea ingredientelor uscate:
Intr-un bol, amesteca faina, cacaua, bicarbonatul si condimentele pentru turta dulce.
Prepararea compozitiei umede:
Intr-un alt bol, bate ouale intregi cu zaharul pudra pana cand devin o spuma deschisa la culoare si isi tripleaza volumul.
Adauga treptat mierea, apoi untul topit si continua sa mixezi usor.
Combinarea finala:
Incorporeaza amestecul uscat in cel umed, alternand cu chefirul. Foloseste o spatula si miscari delicate pentru a mentine compozitia aerata.
Coacerea:
Toarna aluatul in tava, niveleaza si coace 35–40 de minute, pana trece testul scobitorii.
Lasa blatul sa se raceasca complet inainte de a-l taia in doua foi egale.
Ingrediente pentru crema de budinca:
500 ml lapte
8 linguri zahar pudra (aprox. 100 g)
2 galbenusuri
2 linguri rase amidon de porumb
2 linguri rase faina alba
1 plic zahar vanilat sau 1/3 lingurita pasta de vanilie
200 g unt moale (la temperatura camerei)
Mod de preparare pentru crema:
Pregatirea budincii:
Dizolva amidonul, faina, galbenusurile si zaharul vanilat in 250 ml lapte rece.
Restul de lapte si zaharul pudra se pun la fiert.
Cand laptele incepe sa fiarba, toarna amestecul cu galbenusurile, amestecand continuu pana se ingroasa ca o budinca.
Lasa sa se raceasca complet.
Formarea cremei:
Bate untul moale pana devine spumos.
Adauga budinca rece, treptat, mixand scurt dupa fiecare adaugare pana se formeaza o crema fina si uniforma.
Asamblare:
2 borcane de dulceata de prune (2×280 g)
Taie blatul racit in doua foi egale.
Pe prima foaie intinde un borcan de dulceata de prune.
Deasupra pune crema de budinca, uniformizand cu grija.
Asaza a doua foaie de blat si apasa usor.
Intinde al doilea borcan de dulceata deasupra si pune prajitura la frigider.
Ingrediente pentru glazura de ciocolata:
200 g ciocolata cu lapte
160 ml smantana pentru frisca (30–36%)
Mod de preparare a glazurii:
Incalzeste smantana lichida pana aproape de punctul de fierbere.
Adauga ciocolata rupta bucati si amesteca pana se topeste complet.
Las-o sa se raceasca usor si sa se ingroase.
Toarna glazura peste stratul de dulceata si niveleaza frumos.
Pastreaza prajitura in frigider. Este excelenta dupa 1–2 zile, cand aromele se combina perfect! 🍯🍫