Prajitura pufoasa cu mere, crema si spuma Stracciatella – Desertul care face furori

Ingrediente (tava 25×35 cm)
(paharul folosit = 250 ml)
Blat de pandispan
4 oua
100 g zahar (5 linguri)
75 g faina alba (½ cana)
15 g amidon (1 lingura)
5 g praf de copt (1 lingurita)
Strat de mere
1,5 kg mere
1 plic gelatina de lamaie
Crema
750 ml lapte
80 g budinca de frisca fara zahar (2 plicuri × 40 g)
10 g faina (1 lingura)
200 g unt
60 g crema de ciocolata / Nutella (3 linguri)
Spuma Stracciatella
500 ml smantana pentru frisca 30–36%
60 g zahar pudra (½ cana)
100 g ciocolata rasa (amara sau neagra)
15 g gelatina (1,5 linguri)
125 ml apa fierbinte
In plus
~300 g piscoturi lungi

Metoda de preparare

  1. Baza cremei (budinca)
    Pune laptele intr-o cratita.
    Adauga budinca, zaharul (daca doresti), si faina.
    Amesteca foarte bine si fierbe compozitia pana se ingroasa.
    Las-o sa se raceasca complet la temperatura camerei.
  2. Blatul de pandispan
    Bate albusurile spuma tare.
    Adauga zaharul treptat, mixand continuu.
    Incorporeaza galbenusurile, unul cate unul.
    Cerne faina, amidonul si praful de copt direct peste spuma.
    Incorporeaza cu o spatula, cu miscari blande.
    Toarna compozitia in tava tapetata cu hartie de copt.
    Coace la 180°C, incalzire sus-jos, 15–20 minute.
    Lasa blatul sa se raceasca complet.
  3. Stratul de mere
    Curata merele si da-le pe razatoarea mare.
    Cantareste 1,5 kg de mere rase.
    Pune-le la calit intr-o cratita pana se inmoaie.
    Adauga gelatina de lamaie si amesteca pana se dizolva.
    Asaza merele fierbinti peste blatul de pandispan.
    Imediat, pune deasupra piscoturile, aranjate unul langa altul.
    Lasa prajitura sa se raceasca.
  4. Crema fina cu ciocolata
    Mixeaza untul moale pana devine pufos.
    Adauga treptat budinca rece, mixand continuu.
    Adauga Nutella sau crema de ciocolata.
    Mixeaza scurt, doar pana la omogenizare.
    Intinde crema peste stratul cu piscoturi.
  5. Spuma Stracciatella
    Rade ciocolata pe razatoarea mare.
    Dizolva gelatina in apa fierbinte, amestecand bine. Las-o sa se raceasca putin.
    Bate smantana pentru frisca cu zaharul pudra.
    Adauga gelatina, mixand rapid.
    Adauga ciocolata rasa si amesteca energic cu telul.
    Intinde spuma peste stratul de crema.
  6. Finalizare
    Optional, presara ciocolata rasa extra pe deasupra.
    Lasa prajitura la frigider peste noapte pentru gust perfect si straturi stabile.