
Daca ai chef de un desert usor, parfumat si de sezon, prajitura cu iaurt si visine este alegerea perfecta! Nu ai nevoie de ingrediente sofisticate sau tehnici complicate. Se face rapid, este pufoasa si aromata, iar gustul visinelor usor acrisoare echilibreaza perfect dulceata blatului. In plus, glazura delicata din dulceata de visine ii ofera o nota finala de rafinament.
Ingrediente (pentru 15 portii – cuburi de aproximativ 5×5 cm):
300 g faina alba (tip 000)
1 praf de sare
12 g praf de copt
150 g zahar (poti ajusta in functie de cat de dulci sunt visinele)
10 g zahar vanilat
3 oua (marimea M)
300 g iaurt natur
130 ml ulei (de floarea-soarelui sau alt ulei neutru – nu de masline)
400 g visine fara samburi (poti folosi si mai multe, dupa gust)
Pentru glazura dupa coacere:
1 lingura (aprox. 20 g) dulceata de visine (sau alta dulceata la alegere)
1/2 lingura (aprox. 7 ml) apa
Mod de preparare:
Pregatirea aluatului:
Spala visinele, scoate-le samburii si lasa-le la scurs foarte bine. Intr-un bol, bate ouale impreuna cu zaharul si zaharul vanilat timp de 4 minute, pana obtii o compozitie aerata si deschisa la culoare. Adauga iaurtul si uleiul, apoi omogenizeaza. Cerne faina impreuna cu praful de copt si sarea, apoi incorporeaz-o in compozitie cu o spatula, amestecand pana devine omogena, fara cocoloase.
Coacerea:
Tapeteaza o tava de 20×30 cm cu hartie de copt. Toarna compozitia si niveleaz-o. Asaza visinele deasupra aluatului. Coace in cuptorul preincalzit la 180°C timp de 30 de minute sau pana trece testul scobitorii.
Glazura:
Amesteca dulceata de visine cu putina apa, apoi unge suprafata prajiturii imediat ce o scoti din cuptor. Las-o sa se raceasca pe un gratar, direct in tava, macar pana devine calduta.
Servire:
Taie prajitura in cuburi egale. Poti presara putin zahar pudra deasupra pentru decor. Este delicioasa simpla, dar o poti servi si alaturi de o cupa de inghetata, pentru un desert mai decadent.