
Inspirata din rafinamentul bucatariei grecesti, prajitura Politiko este un deliciu care combina un blat de gris insiropat cu o crema de vanilie matasoasa si un praf generos de scortisoara. O explozie de arome mediteraneene!
Ingrediente:
Pentru sirop:
350 g zahar
400 ml apa
1 baton de scortisoara
Coaja de la 1 lamaie
Pentru crema:
1 litru lapte
150 g zahar
3 galbenusuri
120 g amidon de porumb
300 g smantana pentru frisca (35% grasime)
3 linguri zahar
½ lingurita pudra de vanilie sau 1 plic vanilina
Pentru blatul de gris:
1 lingurita unt (pentru uns tava)
100 g iaurt grecesc strecurat
240 g lapte
180 g zahar
½ lingurita pudra de vanilie sau 1 plic vanilina
½ lingurita bicarbonat de sodiu
Coaja de la ½ lamaie
⅔ lingurita pudra de mastic (sau ½ lingurita lacrimi de mastic zdrobite)
240 g gris grunjos
130 g gris fin
½ lingurita praf de copt
1¼ lingurita scortisoara macinata
Mod de preparare:
- Pregateste siropul:
Pune toate ingredientele intr-o craticioara.
Fierbe la foc mare timp de 5 minute din momentul in care incepe sa clocoteasca, fara a amesteca.
Lasa-l deoparte sa se raceasca complet la temperatura camerei. - Prepara crema:
Pastreaza 120 ml din lapte si amesteca-l cu galbenusurile si amidonul intr-un bol.
Incalzeste restul de lapte intr-o cratita cu zaharul si vanilia.
Cand este fierbinte (fara sa fiarba), toarna-l treptat peste amestecul cu oua, amestecand continuu.
Toarna totul inapoi in cratita si fierbe la foc mic pana se ingroasa bine, amestecand viguros spre final.
Muta crema intr-un bol, acoper-o direct cu folie alimentara si las-o sa se raceasca la temperatura de 20°C. - Pregateste blatul de gris:
Unge o tava de 33×23 cm cu unt.
Amesteca grisul fin si grunjos cu praful de copt intr-un bol.
Intr-un alt bol, bate iaurtul, laptele, zaharul, vanilia, coaja de lamaie, bicarbonatul si masticul.
Adauga ingredientele uscate peste cele umede si amesteca bine.
Toarna aluatul in tava si lasa-l 30 de minute la temperatura camerei sa se ingroase.
Intre timp, preincalzeste cuptorul la 170°C.
Coace blatul 20–25 minute, pana capata o culoare aramie intensa.
Scoate tava din cuptor si toarna imediat siropul rece peste blatul fierbinte.
Lasa prajitura sa se raceasca complet. - Asamblarea:
Bate frisca lichida cu cele 3 linguri de zahar pana devine ferma.
Intr-un bol separat, bate crema racita pana devine omogena si fina.
Incorporeaza frisca in crema de vanilie in 2 transe, amestecand usor cu un tel.
Intinde crema peste blatul insiropat si niveleaza cu o lingura.
Presara scortisoara macinata deasupra.
Refrigeraza prajitura pentru minimum 6–8 ore inainte de servire.
Taie in 12 patrate egale sau in bucati mai mici, dupa preferinta.
Savureaz-o rece si bucura-te de un desert cu suflet oriental si rafinament grecesc!