Prajitura pe care toata lumea o iubeste: simpla, eleganta si absolut delicioasa

Daca esti in cautarea unui desert usor, racoritor si spectaculos ca aspect, aceasta prajitura cu blat pufos de pandispan si crema catifelata de smantana si branza dulce este alegerea perfecta. Se pregateste surprinzator de simplu, iar combinatia de blat aerat, marmelada fructata si crema fina o transforma intr-un deliciu care merita savurat rece, dupa ce a stat la frigider peste noapte.

Ingrediente pentru blat
4 oua
60 g apa calduta
10 g zahar vanilat
150 g zahar tos
100 g faina
80 g amidon din porumb (sau faina de cartofi)
10 g praf de copt
Ingrediente pentru crema
500 g branza de vaci cremoasa (grasa sau semidegresata)
150 g zahar tos
30 g suc de lamaie
250 g smantana fermentata (aprox. 20% grasime)
250 g smantana dulce pentru frisca (33%)
1 plic intaritor pentru frisca
150 g marmelada de capsuni (sau de zmeura/afine) pentru uns blatul
cacao sau ciocolata rasa pentru decor

Mod de preparare
Pregatirea blatului
Bate ouale intregi impreuna cu apa calduta pana cand compozitia devine spumoasa si deschisa la culoare.
Adauga treptat zaharul tos si zaharul vanilat si continua sa mixezi pana obtii o spuma aerata.
Separat, cerne faina, amidonul si praful de copt. Incorporeaza-le usor, cu o spatula, in spuma de oua, pentru ca aluatul sa ramana pufos.
Toarna compozitia intr-o tava tapetata cu hartie de copt si niveleaza.
Coace blatul in cuptorul preincalzit la 160°C timp de aproximativ 15 minute. Lasa-l sa se raceasca, apoi taie-l pe lungime in doua foi egale.
Prepararea cremei
Amesteca branza de vaci cu zaharul si sucul de lamaie pana devine fina.
Incorporeaza smantana fermentata.
Separat, bate smantana dulce pentru frisca cu intaritorul pana obtii o frisca ferma.
Adauga frisca, cu miscari usoare, peste amestecul de branza si smantana.
Asamblarea prajiturii
Asaza prima foaie de blat si unge-o uniform cu marmelada de capsuni.
Intinde peste marmelada jumatate din crema si acopera cu a doua foaie de blat.
Peste a doua foaie, distribuie restul de crema si niveleaza frumos suprafata.
Presara la final cacao cernuta sau ciocolata rasa.
Odihna la rece
Pune prajitura in frigider pentru cel putin 2 ore, dar ideal ar fi sa o lasi peste noapte. Astfel, crema capata consistenta perfecta si prajitura se taie usor in portii.