Prajitura Nucata Regala” – desertul fin cu foi fragede, crema de budinca si gem aromat

Aceasta prajitura m-a cucerit prin simplitate, eleganta si gustul ei desavarsit. Straturi de aluat fraged, gem acrisor, nuci crocante si o crema fina de budinca – o combinatie perfect echilibrata intre dulce si aromat. Desi necesita putina rabdare, rezultatul merita din plin fiecare minut!

Ingrediente:
🔸 Aluat alb:
500 g faina
100 g zahar
1 plic zahar vanilat (10 g)
250 g margarina sau unt
1 ou
3 linguri smantana fermentata (aprox. 60 g)
1 lingurita si jumatate praf de copt (7 g)
🔸 Aluat maro:
300 g faina
150 g margarina sau unt
100 g zahar
1 plic zahar vanilat (10 g)
2 galbenusuri
1 lingura smantana (20 g)
1 lingura cacao (10 g)
1 lingurita praf de copt (5 g)
350 g nuci (tocate grosier)
300 g gem acrisor (de capsuni, coacaze sau visine)
🔸 Crema:
500 ml lapte
1 plic budinca de vanilie sau frisca (40 g)
1 lingurita amidon de porumb (5 g)
4 linguri zahar (80 g)
200 g unt moale

Mod de preparare:
1️⃣ Pregatirea aluatului alb:
Intr-un bol, amesteca faina, praful de copt si zaharul.
Adauga margarina (rece, taiata cubulete) si framanta pana obtii o compozitie nisipoasa.
Incorporeaza oul si smantana, apoi framanta rapid un aluat omogen.
Acopera-l cu folie alimentara si lasa-l la frigider cel putin 30 de minute.
2️⃣ Pregatirea aluatului maro:
Amesteca faina cu cacao, praful de copt si zaharul.
Adauga margarina, galbenusurile si smantana, framantand pana la o compozitie fina si maleabila.
Imparte aluatul maro in 3 parti egale si pune-le in congelator pentru 30 de minute.
3️⃣ Asamblarea foilor:
Imparte si aluatul alb in 3 parti egale.
Intinde fiecare parte in foi subtiri, potrivite pentru o tava de 23,5 x 35,5 cm.
Pune prima foaie intr-o tava tapetata cu hartie de copt.
Unge cu 1/3 din gem si presara 1/3 din nucile tocate.
Peste nuci, rade o parte din aluatul maro rece (foloseste razatoarea cu ochiuri mari).
Repeta procedeul pentru celelalte doua foi.
Coace foile pe rand (sau cate doua, daca ai functie de convectie) la 180°C timp de aproximativ 20 de minute, pana devin usor aurii. Lasa-le sa se raceasca complet.
4️⃣ Pregatirea cremei:
Pune la fiert 375 ml lapte cu zaharul.
In restul de lapte (125 ml), dizolva praful de budinca si amidonul.
Toarna amestecul peste laptele fierbinte, amestecand continuu, pana se ingroasa.
Lasa budinca sa se raceasca complet.
Mixeaza untul moale pana devine pufos, apoi adauga treptat budinca rece, lingura cu lingura, pana obtii o crema fina si lucioasa.
5️⃣ Montarea prajiturii:
Asaza prima foaie coapta pe un platou. Intinde jumatate din crema.
Pune a doua foaie, intinde restul de crema.
Acopera cu a treia foaie si apasa usor.
Acopera prajitura si las-o la frigider cel putin 6 ore (ideal peste noapte).

Rezultat:
O prajitura cu foi fragede, umplute cu crema catifelata, gem acrisor si aroma intensa de nuca. Desertul perfect pentru sarbatori, weekenduri sau atunci cand vrei sa impresionezi cu ceva elegant, dar traditional.