
Prajitura din imagine este un desert spectaculos, cu straturi colorate si texturi diferite: blat pufos cu cacao, foi crocante cu nuca si o crema fina de vanilie. Totul este 100% de post, fara lactate sau oua – perfecta pentru zilele de post sau pentru orice moment cand vrei un desert elegant si aromat.
Ingrediente (tava 25×35 cm)
- Blat pufos cu cacao (de post)
300 g faina
50 g cacao
200 g zahar
10 g praf de copt
1 lingurita bicarbonat
1 lingurita otet
100 ml ulei
300 ml apa minerala
1 lingurita esenta de vanilie - Foi cu nuca (de post)
200 g faina
150 g nuca macinata
100 g zahar
150 ml apa
80 ml ulei
1 lingurita praf de copt
1 lingurita esenta de rom
(Aceste foi ies usor crocante, apoi se fragezesc frumos sub crema.) - Crema fina de vanilie (de post)
800 ml lapte vegetal (soia/ovaz/migdale)
6 linguri amidon
150 g zahar
1 plic zahar vanilat
150 g margarina vegetala (la temperatura camerei)
Coaja rasa de la 1 lamaie (optional) - Strat subtire de gem
200 g gem de visine sau zmeura - Glazura de ciocolata (de post)
150 g ciocolata neagra de post
2 linguri ulei
2 linguri lapte vegetal
Nuci maruntite pentru decor
Mod de preparare
- Blatul cu cacao
Amesteca ingredientele uscate: faina, cacao, zaharul, praful de copt si bicarbonatul.
Separat, amesteca uleiul, apa minerala, otetul si vanilia.
Toarna lichidele peste uscate si omogenizeaza cu o spatula.
Toarna intr-o tava cu hartie de copt.
Coace la 180°C timp de 25–30 minute.
Lasa la racit, apoi taie blatul in doua foi egale. - Foile cu nuca
Amesteca faina, nucile, zaharul si praful de copt.
Incorporeaza apa, uleiul si esenta de rom.
Imparte aluatul in 2 parti si intinde doua foi subtiri.
Coace fiecare foaie la 180°C timp de 10–12 minute.
Foile vor fi crocante – nu te speria, se vor inmuia perfect dupa asamblare. - Crema de vanilie (de post)
Pune 700 ml lapte vegetal la fiert cu zaharul si zaharul vanilat.
Dizolva amidonul in 100 ml lapte rece.
Cand laptele fierbe, adauga amidonul dizolvat si amesteca continuu pana se ingroasa.
Lasa crema sa se racoreasca la temperatura camerei.
Mixeaza margarina si incorporeaz-o lingura cu lingura in crema complet rece. - Asamblarea prajiturii
Asambleaza in tava, in ordinea:
Blat cu cacao (prima foaie)
Un strat subtire de gem
½ crema
Foaie cu nuca
Un strat subtire de gem
Restul de crema
A doua foaie cu nuca
Blat cu cacao (foaia de sus)
Glazura de ciocolata
La final presara nuci maruntite pe glazura calda. - Odihna – secretul gustului perfect
Lasa prajitura la frigider minimum 8 ore. Ideal ar fi peste noapte, pentru ca foile cu nuca sa se fragezeasca si aromele sa se combine.
Rezultatul
O prajitura spectaculoasa, bogata, cu texturi diferite, straturi perfecte si un gust intens de ciocolata si vanilie – de post si incredibil de delicioasa!


