Prajitura Mozaic de Ciocolata – Desertul care nici nu zici ca-i DE POST

Prajitura din imagine este un desert spectaculos, cu straturi colorate si texturi diferite: blat pufos cu cacao, foi crocante cu nuca si o crema fina de vanilie. Totul este 100% de post, fara lactate sau oua – perfecta pentru zilele de post sau pentru orice moment cand vrei un desert elegant si aromat.

Ingrediente (tava 25×35 cm)

  1. Blat pufos cu cacao (de post)
    300 g faina
    50 g cacao
    200 g zahar
    10 g praf de copt
    1 lingurita bicarbonat
    1 lingurita otet
    100 ml ulei
    300 ml apa minerala
    1 lingurita esenta de vanilie
  2. Foi cu nuca (de post)
    200 g faina
    150 g nuca macinata
    100 g zahar
    150 ml apa
    80 ml ulei
    1 lingurita praf de copt
    1 lingurita esenta de rom
    (Aceste foi ies usor crocante, apoi se fragezesc frumos sub crema.)
  3. Crema fina de vanilie (de post)
    800 ml lapte vegetal (soia/ovaz/migdale)
    6 linguri amidon
    150 g zahar
    1 plic zahar vanilat
    150 g margarina vegetala (la temperatura camerei)
    Coaja rasa de la 1 lamaie (optional)
  4. Strat subtire de gem
    200 g gem de visine sau zmeura
  5. Glazura de ciocolata (de post)
    150 g ciocolata neagra de post
    2 linguri ulei
    2 linguri lapte vegetal
    Nuci maruntite pentru decor

Mod de preparare

  1. Blatul cu cacao
    Amesteca ingredientele uscate: faina, cacao, zaharul, praful de copt si bicarbonatul.
    Separat, amesteca uleiul, apa minerala, otetul si vanilia.
    Toarna lichidele peste uscate si omogenizeaza cu o spatula.
    Toarna intr-o tava cu hartie de copt.
    Coace la 180°C timp de 25–30 minute.
    Lasa la racit, apoi taie blatul in doua foi egale.
  2. Foile cu nuca
    Amesteca faina, nucile, zaharul si praful de copt.
    Incorporeaza apa, uleiul si esenta de rom.
    Imparte aluatul in 2 parti si intinde doua foi subtiri.
    Coace fiecare foaie la 180°C timp de 10–12 minute.
    Foile vor fi crocante – nu te speria, se vor inmuia perfect dupa asamblare.
  3. Crema de vanilie (de post)
    Pune 700 ml lapte vegetal la fiert cu zaharul si zaharul vanilat.
    Dizolva amidonul in 100 ml lapte rece.
    Cand laptele fierbe, adauga amidonul dizolvat si amesteca continuu pana se ingroasa.
    Lasa crema sa se racoreasca la temperatura camerei.
    Mixeaza margarina si incorporeaz-o lingura cu lingura in crema complet rece.
  4. Asamblarea prajiturii
    Asambleaza in tava, in ordinea:
    Blat cu cacao (prima foaie)
    Un strat subtire de gem
    ½ crema
    Foaie cu nuca
    Un strat subtire de gem
    Restul de crema
    A doua foaie cu nuca
    Blat cu cacao (foaia de sus)
    Glazura de ciocolata
    La final presara nuci maruntite pe glazura calda.
  5. Odihna – secretul gustului perfect
    Lasa prajitura la frigider minimum 8 ore. Ideal ar fi peste noapte, pentru ca foile cu nuca sa se fragezeasca si aromele sa se combine.

Rezultatul
O prajitura spectaculoasa, bogata, cu texturi diferite, straturi perfecte si un gust intens de ciocolata si vanilie – de post si incredibil de delicioasa!