Prajitura Minune cu Foi si Crema – Desert de Post Fara Coacere, Gata in 20 de Minute

Daca iti doresti un desert de post spectaculos, care arata ca in cofetarie si se prepara usor, aceasta prajitura cu foi si crema este alegerea perfecta. Seamana cu prajitura clasica „Albina” sau „Marlenka”, dar este 100% vegana – fara lapte, unt, oua sau miere. Este fina, aromata, se taie perfect in straturi si este ideala pentru zilele de post sau pentru cei care prefera un stil alimentar vegetal.

🌿 Ingrediente (pentru o tava 20×30 cm)
Pentru foi (fara coacere)
500 g biscuiti simpli (Petit Beurre sau populari, fara lapte/unt)
150 ml apa minerala
100 g zahar
3 linguri ulei
1 lingurita bicarbonat stins cu zeama de lamaie
1 lingurita esenta de vanilie
1 lingurita esenta de rom (optional)
(Aceasta combinatie uneste biscuitii si ii transforma intr-o „foaie” ferma si gustoasa.)
Pentru crema fina de post
700 ml lapte vegetal (soia, migdale, ovaz)
6 linguri gris fin
150 g zahar
200 g margarina vegetala (de tip Rama) la temperatura camerei
1 plic zahar vanilat
1 lingurita esenta de vanilie
Coaja rasa de la 1 lamaie (optional)
Pentru finisare
100 g nuci tocate marunt sau maruntite grosier

👩‍🍳 Metoda de preparare

  1. Prepararea „foilor” din biscuiti
    Marunteste biscuitii fin (cu robotul sau intr-o punga, cu sucitorul).
    Intr-o cratita, pune la foc mic apa minerala, zaharul si uleiul pana se dizolva zaharul.
    Ia de pe foc, adauga vanilia, romul si bicarbonatul stins.
    Toarna treptat peste biscuitii macinati si amesteca pana cand obtii un aluat compact.
    Imparte aluatul in 5 parti egale si intinde fiecare parte intre doua foi de hartie de copt, in forma dreptunghiulara.
  2. Prepararea cremei
    Pune laptele vegetal la fiert impreuna cu zaharul.
    Cand da in clocot, toarna grisul in ploaie si fierbe 2–3 minute pana se ingroasa.
    Lasa crema sa se raceasca complet.
    Mixeaza margarina moale pana devine spumoasa, apoi incorporeaza treptat crema de gris rece, zaharul vanilat si esenta.
    Vei obtine o crema fina, perfecta pentru umplut.
  3. Asamblarea prajiturii
    Asaza prima foaie pe o tava.
    Intinde un strat uniform de crema.
    Repeta pana termini cele 5 foi si crema.
    Presara deasupra nucile tocate.
    Acopera prajitura si las-o la frigider pentru minimum 8 ore (ideal peste noapte). Straturile se vor lega perfect.

Rezultatul
O prajitura spectaculoasa, cu straturi perfecte, aromata, fina si complet de post. Se taie impecabil, e dulce fara sa fie grea si cucereste pe toata lumea – chiar si pe cei care nu tin post.