
Daca iti plac prajiturile cu aspect spectaculos, gust intens de cacao si aroma dulce-acrisoara a visinelor, aceasta reteta este exact ce cauti. Prajitura marmorata cu visine este un desert clasic reinterpretat, usor de facut, dar de mare efect. Blatul pufos in doua culori, stropul de rom si fructele suculente fac din fiecare felie o experienta irezistibila.
Ingrediente pentru o tava de 25×35 cm:
250 g faina
250 g zahar
4 oua
150 ml ulei
150 ml apa
½ plic praf de copt (aprox. 6 g)
3-4 linguri (aprox. 30 g) cacao
1 borcan de visine fara samburi (aprox. 350 g visine scurse)
1 plic zahar vanilat (8 g)
Rom sau esenta de rom – dupa gust
Putin suc de lamaie
Pesmet – pentru tapetat visinele
Mod de preparare:
Separa ouale. Bate galbenusurile cu zaharul pana obtii o compozitie spumoasa. Adauga uleiul si apa treptat, amestecand continuu.
Bate albusurile spuma tare. Intr-un bol separat, amesteca faina cu praful de copt, apoi incorporeaza amestecul treptat in crema de galbenusuri.
Incorporeaza cu grija albusurile batute, amestecand usor cu o spatula pentru a pastra textura aerata.
Imparte aluatul in doua parti egale. In prima adauga cacao si rom sau esenta de rom. In cealalta parte adauga zaharul vanilat si cateva picaturi de suc de lamaie.
Toarna mai intai aluatul alb intr-o tava tapetata cu hartie de copt sau unsa cu unt, apoi distribuie aluatul cu cacao deasupra, trasand un model in zig-zag.
Pentru efectul marmorat, foloseste coada unei linguri pentru a „desena” valuri in aluat.
Scurge visinele si tavaleste-le prin putin pesmet, apoi asaza-le deasupra prajiturii, presand usor.
Coace prajitura la 170°C, timp de aproximativ 30 de minute. Fa testul cu scobitoarea pentru a te asigura ca este coapta.
Lasa prajitura sa se raceasca inainte de a o taia si savura. Este perfecta pentru zilele de vara, dar si pentru orice moment in care vrei sa-ti indulcesti viata cu un desert simplu, dar de efect.