Prajitura in trei culori cu branza dulce si caise

Un desert spectaculos si savuros, aceasta prajitura in trei straturi combina perfect blatul cu cacao, crema fina de branza dulce si aroma caiselor, peste care se asaza un strat pufos de pandispan. Aspectul marmorant si gustul bogat o fac alegerea ideala pentru mesele de familie, dar si pentru ocazii speciale.

Ingrediente (pentru o tava de 30 x 40 cm)
Pentru blatul cu cacao:
125 g unt (plus putin pentru uns tava)
80 g zahar pudra
1 ou
2–3 linguri lapte (30–45 ml)
240 g faina (tip 650) + putin pentru tapetat tava
30 g cacao (aprox. 3 linguri)
2 lingurite praf de copt
1 praf de sare
Pentru crema de branza cu caise:
750 g branza dulce cremoasa (tip quark sau de vaci)
80 g zahar pudra (sau mai mult, dupa gust)
2 oua
Semintele de la 1/3 baton de vanilie (optional)
1 lingurita coaja rasa de lamaie (optional)
2 caise din compot (bine scurse) sau echivalentul in caise congelate (ne-dezghetate) ori caise proaspete (taiate in jumatati, fara samburi)
Pentru blatul pandispan:
3 oua
220 g zahar tos
125 ml ulei de floarea-soarelui
5 linguri apa (aprox. 75 ml)
225 g faina (tip 650)
2 lingurite praf de copt
1 praf de sare

Mod de preparare
Pregateste cuptorul – Preincalzeste-l la 180°C.
Blatul cu cacao – Freaca untul cu zaharul pudra pana devine o crema spumoasa, adauga oul si 2 linguri de lapte. Amesteca faina cu cacao, praful de copt si sarea, apoi incorporeaza-le in crema de unt. Daca aluatul pare prea sfaramicios, mai adauga putin lapte. Intinde aluatul in tava unsa cu unt si tapetata cu faina.
Crema de branza cu caise – Bate branza cu zaharul pana devine fina, apoi adauga ouale, vanilia si coaja de lamaie. Intinde crema uniform peste stratul cu cacao si asaza jumatatile de caise.
Blatul pandispan – Mixeaza ouale cu zaharul pana devin spumoase, apoi adauga treptat uleiul si apa. Incorporeaza faina amestecata cu praful de copt si sarea. Toarna aluatul peste caise, niveleaza.
Coacere – Introdu tava in cuptor si coace aproximativ 60 de minute, pana blatul devine auriu si trece testul scobitorii.
Lasa prajitura sa se raceasca inainte de a o taia in bucati generoase.

🍑 Aceasta prajitura poate fi adaptata usor: in loc de caise, poti folosi piersici, cirese, prune sau fructe de padure, in functie de sezon si preferinte.