Prajitura imperiala „Sissi” – desert rafinat cu mac, cocos si crema catifelata

Daca iti plac prajiturile elegante, cu straturi fine si arome surprinzatoare, aceasta reteta inspirata din bucataria central-europeana iti va cuceri simturile. Blatul aerat cu mac si cocos, crema onctuoasa de vanilie cu unt si rom, biscuitii inmuiati in cafea si stratul final de frisca transforma acest desert intr-o adevarata bijuterie dulce, demna de mesele festive.

Ingrediente
Pentru blat:
8 albusuri
8 linguri zahar cristal (aprox. 160 g)
1 praf de sare
3 linguri faina (aprox. 45 g)
1 lingurita bicarbonat de sodiu (5 g)
100 g mac intreg
100 g fulgi de cocos
Pentru crema:
8 galbenusuri
100 g zahar pudra
3 linguri faina (aprox. 45 g)
500 ml lapte
10 g zahar vanilat
1 lingurita esenta de rom
200 g unt moale
1 pachet biscuiti rotunzi cu cocos si cacao (aprox. 150–200 g)
100 ml cafea neagra tare (pentru inmuiat biscuitii)
Pentru decor:
500 ml frisca lichida (25% grasime)
1 lingura zahar (aprox. 15 g)
20 g intaritor pentru frisca
2 linguri gem de caise (pentru uns blatul)

Mod de preparare
Prepararea blatului:
Bate albusurile cu un praf de sare pana devin spuma. Adauga treptat zaharul, mixand pana obtii o bezea ferma si lucioasa. Incorporeaza faina amestecata cu bicarbonatul, apoi macul si, la final, fulgii de cocos. Toarna compozitia intr-o tava (27 x 37 cm) tapetata cu hartie de copt, niveleaza si coace la 180°C timp de 12 minute. Lasa blatul sa se raceasca pe un gratar.
Prepararea cremei:
Amesteca galbenusurile cu zaharul pudra si faina. Toarna laptele treptat si omogenizeaza pentru a evita cocoloasele. Fierbe la foc mic pana se ingroasa. Lasa crema sa se raceasca usor, apoi mixeaz-o adaugand treptat untul si, la final, romul. Pune crema la rece.
Asamblarea:
Unge blatul racit cu gem de caise incalzit. Dupa ce s-a intarit, intinde uniform crema. Asaza deasupra biscuitii scufundati rapid in cafea.
Decorarea:
Bate frisca cu zaharul si intaritorul, apoi intinde-o peste stratul de biscuiti. Pastreaza putina frisca pentru ornat, pe care o vei folosi la final cu ajutorul unui pos.
Racirea si servirea:
Lasa prajitura la frigider peste noapte. A doua zi, taie cu un cutit fierbinte si decoreaza fiecare felie cu frisca pastrata.