
Ingrediente
(pentru tava de 22 × 38 cm)
Aluat
400 g faina (amestec:
60 g faina de grau dur
60 g faina alba
140 g faina integrala
140 g faina de ovaz macinat)
20 g gluten de grau
40–50 g zahar
1 ou
220 g unt sau margarina moale
120 g lapte
12 g drojdie proaspata
un varf de cutit praf de copt
optional: 1–2 linguri lapte sau smantana, daca este necesar
Umplutura
200 g nuca macinata
80 g zahar de mesteacan (xilitol) macinat
20 g zahar vanilat din xilitol
400 g gem de caise
rom, dupa gust
Glazura
80 g ciocolata neagra
cateva picaturi de ulei
Mod de preparare
- Aluatul
Important: La aluaturile fragede cu drojdie (bejgli, zserbó, cornuri vieneze), drojdia nu se activeaza separat. Continutul ridicat de grasime face ca aluatul sa nu creasca mult, dar sa fie foarte fraged si sfaramicios.
Amesteca toate tipurile de faina cu praful de copt.
Incorporeaza untul/margarina si framanta pana obtii o textura nisipoasa.
Dizolva drojdia si indulcitorul in lapte.
Adauga oul si amestecul de lapte peste faina.
Framanta pana obtii un aluat moale, usor de intins.
Daca este prea tare, adauga 1–2 linguri de lapte sau smantana.
Imparte aluatul in 4 parti egale (cantarul este de mare ajutor). - Umplutura
Amesteca nuca macinata cu xilitolul si zaharul vanilat. - Asamblarea
Intinde prima bucata de aluat si asaz-o in tava (nu este nevoie de faina – aluatul este suficient de gras).
Unge cu ⅓ din gem, presara ⅓ din amestecul de nuca si stropeste cu putin rom.
Repeta operatiunea cu urmatoarele doua foi.
Intinde ultima foaie si asaz-o deasupra. - Coacerea
Lasa prajitura la odihnit 1 ora.
Inteapa suprafata cu furculita.
Coace in cuptorul preincalzit la 180°C, timp de aprox. 60 de minute.
Daca se rumeneste prea repede, acopera cu hartie de copt sau folie de aluminiu. - Presarea si maturarea
Rastoarna prajitura fierbinte pe o tava.
Dupa racire, acoper-o cu o alta tava si pune deasupra o greutate (sticle cu apa).
Las-o la presat peste noapte, pentru ca straturile sa se armonizeze perfect. - Glazura
A doua zi, topeste ciocolata la bain-marie.
Subtiaz-o cu cateva picaturi de ulei.
Glazureaza prajitura si da-o la frigider.
Dupa ce glazura s-a intarit, taie cu un cutit zimtat trecut prin apa fierbinte.


