
Daca vrei sa impresionezi cu un desert festiv, plin de arome si texturi diferite, prajitura „Fantazie” este alegerea ideala. Fiecare strat are o personalitate aparte – de la blaturi cu nuca, cacao sau cocos, pana la crema impartita in patru arome irezistibile. Iata cum o prepari pas cu pas:
Ingrediente:
Blat cu nuca:
3 albusuri
Un varf de cutit de bicarbonat de sodiu
3 linguri zahar (aprox. 60 g)
35 ml apa rece
4 linguri nuca macinata (aprox. 40 g) + 2 linguri pentru presarat deasupra
1 lingura cu varf de faina (aprox. 25 g)
Blat cu cacao:
3 albusuri
Un varf de cutit de bicarbonat
35 ml apa rece
3 linguri zahar (aprox. 60 g)
3 linguri cacao (aprox. 25 g)
1 lingura cu varf de faina (aprox. 25 g)
Blat cu cocos:
3 albusuri
Un varf de cutit de bicarbonat
35 ml apa rece
3 linguri zahar (aprox. 60 g)
4 linguri nuca de cocos (aprox. 40 g)
1 lingura cu varf de faina (aprox. 25 g)
Blat simplu (pandispan):
3 oua intregi
Un varf de cutit de bicarbonat
35 ml apa rece
3 linguri zahar (aprox. 60 g)
4 linguri cu varf de faina (aprox. 100 g)
Crema:
9 galbenusuri
200 g zahar
1 litru lapte
6 linguri faina (aprox. 120 g)
1 plic budinca de vanilie (aprox. 40 g)
400 g unt moale
2 linguri zahar pudra
Pentru aromatizarea cremei:
2 linguri cafea instant
1 lingura apa fierbinte
2 linguri cacao (aprox. 15 g)
100 g ciocolata topita
1 tableta ciocolata Oreo Milka
4–5 biscuiti Oreo tocati
1 lingura esenta sau extract de vanilie
Pentru decor:
Ciocolata rasa
Nuci caramelizate (optional)
Mod de preparare
Prepararea foilor:
Se bat spuma albusurile cu bicarbonat si zaharul, adaugand treptat apa rece. La fiecare dintre cele trei blaturi (nuca, cacao, cocos), se incorporeaza ingredientele specifice si se coace intr-o tava de 25×37 cm tapetata cu hartie de copt, la 180°C timp de 10–12 minute.
La blatul simplu, se bat ouale intregi si se adauga ingredientele ca la pandispan. Se coace la fel.
Prepararea cremei:
Se bat galbenusurile cu zaharul pana devin deschise la culoare. Separat, se amesteca faina si praful de budinca cu laptele, apoi se incorporeaza galbenusurile si se fierbe pana se ingroasa. Se lasa la racit.
Se freaca untul cu zaharul pudra si se adauga in crema racita.
Impartirea cremei:
Se imparte crema in 4 parti egale:
In prima se adauga cafeaua dizolvata.
In a doua – cacao si ciocolata topita.
In a treia – ciocolata Milka Oreo si biscuitii tocati.
In ultima – vanilia.
Asamblarea:
Se monteaza prajitura alternand foile si cremele, in ordinea dorita. Ultimul strat trebuie sa fie o foaie, peste care se poate presara ciocolata rasa sau nuca caramelizata.
Refrigerare:
Se lasa la rece pentru cateva ore sau peste noapte pentru a se intari bine si a se taia frumos.
Aceasta prajitura este o explozie de gust si culoare, iar numele „Fantazie” i se potriveste perfect! Lasa-ti imaginatia sa te ghideze in asamblare – rezultatul va fi spectaculos.