Prajitura Elena, cu foi fragede cu crema fina de vanilie, ca pe vremuri

Un desert clasic, elegant si incredibil de fraged, care devine si mai bun dupa o noapte de odihna. Gustul copilariei, reinterpretat simplu si curat.

Ingrediente
Pentru foi:
380 g faina alba
80 g zahar pudra
80 g untura (sau unt, daca preferi)
10 g amoniac alimentar
1 ou
coaja rasa de la 1 lamaie
10 g zahar vanilat
100 ml lapte
30 g margarina (pentru ungerea tavii)
Pentru crema:
500 ml lapte
50 g faina alba
50 g zahar
200 g unt, moale
200 g zahar pudra
10 g zahar vanilat

Mod de preparare
🔸 Foile:
Dizolva amoniacul alimentar in laptele caldut.
Intr-un bol mare, freaca faina cu untura pana obtii un aluat nisipos.
Adauga zaharul pudra, oul, coaja de lamaie, zaharul vanilat si laptele cu amoniac.
Framanta un aluat moale si usor de intins. Daca este nevoie, mai adauga putin lapte.
Imparte aluatul in 4 bucati egale.
Intinde fiecare bucata in foi subtiri, de aproximativ 30 × 22 cm.
Unge usor dosul tavii sau o placa de copt cu margarina.
Coace foile pe rand, in cuptorul preincalzit la 200°C, timp de 7–8 minute, pana devin usor rozalii.
Lasa foile sa se raceasca complet.
🔸 Crema:
Amesteca faina si zaharul cu laptele rece pana obtii o compozitie omogena.
Fierbe la foc mediu, amestecand continuu, pana se ingroasa (aprox. 15 minute).
Lasa crema de baza sa se raceasca complet, amestecand din cand in cand.
Mixeaza untul moale cu zaharul pudra si zaharul vanilat pana devine pufos.
Incorporeaza treptat crema fiarta si racita in unt, mixand continuu.
🔸 Asamblare:
Imparte crema in 3 parti egale.
Umple foile, alternand foaie – crema – foaie.
Ultima foaie ramane simpla, fara crema deasupra (sau poti presara putin zahar pudra).
❄️ Odihna:
Pastreaza prajitura la frigider peste noapte.
Scoate-o din frigider cu 1–2 ore inainte de servire, pentru a deveni perfect frageda.
Taie doar a doua zi, cand foile s-au inmuiat complet.