
O prajitura clasica din caietul bunicii, reinterpretata cu gemuri colorate si un aluat fraged care se topeste in gura. E simpla, ieftina si rezista excelent cateva zile – perfecta pentru musafiri, picnicuri sau o pauza dulce de weekend.
Ingrediente:
500 g faina
1 plic praf de copt (10 g)
1 plic zahar vanilat (8–10 g)
80 g zahar
1 ou
250 g unt (rece, taiat cuburi)
3 tipuri de gem (aprox. 100–120 g din fiecare): pruna, caise si coacaze rosii
1 ou pentru uns
Putin unt pentru uns tava
Zahar pudra pentru decor
Mod de preparare:
Intr-un bol mare, amesteca faina cu praful de copt, zaharul si zaharul vanilat.
Adauga oul si untul rece, apoi framanta rapid pana obtii un aluat omogen.
Imparte aluatul in 4 parti egale, inveleste-le in folie si lasa-le la frigider 30 de minute.
Intre timp, unge o tava medie (aprox. 20×30 cm) cu unt.
Ia prima bucata de aluat si intinde-o pe dimensiunea tavii. Asaz-o in tava si unge-o cu gem de prune.
Intinde al doilea strat de aluat, asaza-l peste primul si unge-l cu gem de caise.
Procedeaza la fel cu al treilea strat, pe care il ungi cu gem de coacaze rosii (sau orice gem rosu acrisor).
Ultima bucata de aluat se da pe razatoare mare direct deasupra ultimei straturi de gem.
Unge suprafata cu ou batut.
Coace in cuptorul preincalzit la 180°C timp de 30–35 de minute, pana devine aurie.
Lasa prajitura sa se raceasca complet, apoi presara zahar pudra deasupra si taie in patrate sau fasii.
✨ Sfat util:
Pentru un plus de contrast, poti alterna gemurile intre dulce si acrisor (de ex. prune – caise – visine).