Prajitura traditionala ungureasca, perfecta pentru momentele festive. Aceasta consta din straturi fine de aluat fraged, umplute cu trei tipuri de compozitii delicioase: mac, nuci si mere, totul legat de un strat generos de gem. Este o reteta care necesita putin timp si rabdare, dar rezultatul final merita cu prisosinta.
Ingrediente pentru aluat:
500 g faina
250 g unt
1 lingurita bicarbonat de sodiu
50 g drojdie proaspata (activata in putin lapte cald cu zahar)
40 g zahar pudra
10 g zahar vanilat
100 ml smantana fermentata
1 praf de sare
Pentru umplutura de mere:
1 kg mere
40 g unt
Zeama de la 1/2 lamaie
Zahar (dupa gust)
Pentru umplutura de mac:
250 g mac macinat
130 g zahar
100 ml lapte
Pentru umplutura de nuci:
250 g nuci macinate
110 g zahar
100 ml lapte
Pentru asamblare:
Gem de caise (dupa gust)
1 galbenus de ou (pentru uns deasupra)
Mod de preparare:
- Pregatirea umpluturilor:
Umplutura de mere: Curata merele, da-le pe razatoare si caleste-le intr-o tigaie cu unt, zahar (dupa gust) si zeama de lamaie pana se inmoaie. Lasa-le sa se raceasca.
Umplutura de mac: Amesteca macul macinat cu zaharul si laptele, apoi fierbe amestecul cateva minute pana se ingroasa. Raceste compozitia.
Umplutura de nuci: Procedeaza la fel ca la compozitia de mac, combinand nucile macinate cu zaharul si laptele, apoi fierbe pana obtii o crema densa. Lasa sa se raceasca. - Pregatirea aluatului:
Amesteca faina cu untul pana obtii o textura nisipoasa.
Adauga bicarbonatul, zaharul, zaharul vanilat, smantana si drojdia activata. Framanta un aluat omogen.
Imparte aluatul in 4 parti egale si lasa-l sa se odihneasca 10-15 minute. - Asamblarea prajiturii:
Intinde prima bucata de aluat si asaz-o intr-o tava tapetata cu hartie de copt.
Unge stratul cu gem de caise, apoi intinde uniform umplutura de mac.
Asaza al doilea strat de aluat, unge-l cu gem si adauga umplutura de mere.
Repeta cu al treilea strat de aluat, gem si umplutura de nuci.
Acopera prajitura cu ultimul strat de aluat. Unge-l cu galbenus de ou si inteapa-l usor cu o furculita pentru a evita formarea bulelor. - Coacerea prajiturii:
Lasa prajitura sa se odihneasca timp de 30 de minute.
Incalzeste cuptorul la 180°C si coace prajitura timp de aproximativ 30-35 de minute, pana capata o culoare aurie uniforma. Verifica daca este coapta folosind o scobitoare.
Lasa prajitura sa se raceasca complet inainte de a o taia in felii.