
Ingrediente
Pentru blat:
7–8 oua
200 g zahar
225 g faina
1 lingurita praf de copt
Pentru insiropare:
250 ml apa fiarta si racita
sucul de la 1 lamaie
4 linguri zahar
optional: 1–2 linguri rom
Pentru crema de mere:
6 mere mari
4 lingurite miere
2 plicuri gelatina de portocale (tip budinca/jeleu)
Pentru crema de budinca:
750 ml lapte
2 plicuri zahar vanilat
7 linguri zahar
2 galbenusuri
2 linguri faina alba
2 linguri amidon de porumb
200 g unt moale
Mod de preparare
Blatul: Se bat albusurile spuma tare, adaugand treptat zaharul. Se incorporeaza galbenusurile, apoi se adauga faina cernuta cu praful de copt. Aluatul se toarna intr-o tava (21×32 cm) tapetata cu hartie de copt si se coace la 180°C timp de 40 de minute. Se lasa la racit, apoi se taie in doua foi.
Insiroparea: Se amesteca apa, sucul de lamaie, zaharul si, optional, romul. Se insiropeaza ambele foi de blat.
Crema de mere: Merele se curata, se dau pe razatoare si se pun la calit cu mierea, aproximativ 10 minute. Se adauga plicurile de jeleu de portocale si se amesteca pana devine o pasta groasa. Se lasa la racit.
Crema de budinca: Se amesteca galbenusurile cu zaharul vanilat, faina, amidonul si 100 ml lapte. Restul de lapte cu zaharul se pune la fiert, apoi se adauga compozitia cu galbenusuri si se gateste pana se ingroasa. Se lasa la racit. Untul moale se bate spuma si se incorporeaza treptat budinca racita.
Asamblarea: Pe prima foaie de blat insiropata se intinde crema de mere, apoi crema de budinca. Se acopera cu a doua foaie de blat si se preseaza usor.
Prajitura se lasa cateva ore la frigider inainte de servire pentru ca aromele sa se intrepatrunda.