
Daca iubesti prajiturile cu texturi bogate si arome intense, aceasta reteta poloneza este un adevarat rasfat. Blatul cu nuci si cacao, umplut cu gem acrisor de visine si imbogatit cu o crema catifelata de ciocolata, se completeaza perfect cu notele indraznete de rom si vodca. Este genul de desert festiv, perfect pentru ocazii speciale, care surprinde prin echilibrul intre dulce, aromat si usor alcoolizat.
Ingrediente
Pentru blatul cu nuci
5 oua
100 g zahar
150 g unt
2 linguri cacao (aprox. 20 g)
50 g faina
½ lingurita bicarbonat de sodiu
400 g nuci macinate
250 ml vodca
250 ml rom
1 borcan gem de visine (aprox. 300 g)
Pentru crema de ciocolata
100 g ciocolata amaruie
3 oua
100 g zahar
2 linguri cacao (aprox. 20 g)
200 g unt
100 g margarina
1 paharel (aprox. 50 ml) alcool rafinat (spirt alimentar)
Pentru blatul de cacao (biscuite)
4 oua
3 linguri zahar (aprox. 45 g)
Un praf de sare
15 g cacao
35 g faina
½ lingurita praf de copt
Pentru decor
Orice glazura de ciocolata preferata
Mod de preparare
Blatul cu nuci
Mixam galbenusurile cu zaharul si untul pana devin o crema.
Adaugam cacao, 100 g nuci macinate, apoi faina amestecata cu bicarbonatul.
Incorporam spuma de albusuri batute.
Turnam aluatul intr-o tava (23 × 38 cm) tapetata cu hartie de copt.
Coacem la 175°C, timp de 35 de minute.
Cat este inca fierbinte, il ungem cu gemul de visine si presaram restul de 300 g nuci, inmuiate in alcool.
Crema de ciocolata
Batem ouale cu zaharul si cacaoa pe baie de aburi pana devin o spuma. Lasam la racit.
Tocam ciocolata.
Frecam untul cu margarina pana devin pufoase, apoi incorporam treptat crema de ou.
Adaugam alcoolul si, la final, ciocolata tocata.
Blatul de cacao
Batem albusurile cu sare si zahar pana obtinem o spuma tare.
Adaugam pe rand galbenusurile.
Incorporam usor amestecul de faina, cacao si praf de copt.
Coacem la 175°C timp de 20 de minute.
Asamblare
Peste blatul cu nuci si gem punem crema de ciocolata, apoi blatul de cacao.
Il putem insiropa usor cu ceai amestecat cu rom.
La final, turnam glazura de ciocolata preferata.
Se lasa la rece cateva ore inainte de servire, pentru ca aromele sa se intrepatrunda.