
Aceasta prajitura seamana cu o combinatie intre pandispan cu cacao si o crema fina de vanilie, avand straturi aerate si echilibrate – dar in varianta 100% de post, fara lactate si fara oua.
Ingrediente
Pentru blaturi (3 straturi)
400 g faina
200 g zahar
50 g cacao
12 g praf de copt
1 lingurita bicarbonat
1 plic zahar vanilat
500 ml apa minerala
120 ml ulei
1 lingura otet (reactiveaza bicarbonatul)
un praf de sare
Pentru crema de vanilie (de post)
600 ml lapte vegetal (soia/ovaz/migdale)
80 g zahar
60 g amidon de porumb
1 plic zahar vanilat sau 1 lingurita extract de vanilie
80 g margarina vegetala (cu min. 60% grasime)
Mod de preparare
- Pregatirea blatului
Intr-un bol mare, amesteca ingredientele uscate:
faina, cacao, zaharul, zaharul vanilat, praful de copt, bicarbonatul si sarea.
Adauga apa minerala si uleiul, apoi amesteca pana obtii un aluat omogen.
La final, adauga otetul si incorporeaza-l rapid.
Imparte compozitia in 3 tavi de aceeasi dimensiune (sau coace 2 foi si taie una in doua).
Coace fiecare foaie la 180°C, 15–18 minute, pana trece testul cu scobitoarea.
Lasa foile sa se raceasca complet. - Prepararea cremei
Intr-un vas, amesteca amidonul cu putin lapte rece, pana se dizolva fara cocoloase.
Pune restul de lapte la fiert impreuna cu zaharul si vanilia.
Cand laptele incepe sa fiarba, adauga amestecul cu amidon si fierbe pana se ingroasa, amestecand constant.
Ia crema de pe foc si las-o 10 minute sa se racoreasca.
Adauga margarina si mixeaza pana devine o crema fina, lucioasa si stabila.
Lasa crema sa se raceasca complet inainte de montare. - Asamblare
Asaza primul blat pe un platou si intinde uniform o parte din crema.
Pune al doilea blat, inca un strat generos de crema.
Asaza al treilea blat deasupra si preseaza usor.
Lasa prajitura la frigider 6–8 ore pentru a se intari frumos si a se felia perfect.
✨ Sfaturi utile
Poti aromatiza crema cu cafea instant pentru un gust si mai apropiat de mocha.
Pentru un aspect profesional, presara putina cacao deasupra inainte de servire.


