Prajitura de post cu nuca si crema fina de vanilie – Gust divin, fara pic de lapte sau ou

Aceasta prajitura este o reinterpretare de post a clasicei prajituri cu blat pufos de nuca si crema de vanilie. Are un gust bogat, o textura moale si o crema fina, perfecta pentru momentele dulci fara remuscari.

Ingrediente
Pentru blat:
200 g faina alba
150 g zahar brun
100 ml ulei
250 ml lapte vegetal (soia, migdale sau ovaz)
100 g nuca macinata
1 lingurita praf de copt
1 lingurita bicarbonat de sodiu
1 lingurita otet de mere
1 lingurita esenta de vanilie
Pentru crema de vanilie:
500 ml lapte vegetal (neindulcit)
100 g zahar
50 g amidon de porumb
1 plic zahar vanilat sau 1 lingurita extract natural de vanilie
100 g margarina vegetala (de post), la temperatura camerei
Pentru decor:
2-3 linguri nuca tocata grosier
Ciocolata neagra de post rasa (optional)

Mod de preparare
Blatul:
Intr-un bol mare, amesteca laptele vegetal cu zaharul pana se dizolva.
Adauga uleiul, esenta de vanilie si otetul, apoi incorporeaza faina cernuta amestecata cu praful de copt si bicarbonatul.
Adauga nuca macinata si omogenizeaza bine compozitia.
Toarna amestecul intr-o tava tapetata cu hartie de copt (aprox. 20×30 cm).
Coace in cuptorul preincalzit la 180°C timp de 30-35 de minute sau pana trece testul cu scobitoarea.
Lasa blatul sa se raceasca complet.
Crema de vanilie:
Intr-o craticioara, amesteca amidonul cu zaharul si zaharul vanilat.
Adauga treptat laptele vegetal, amestecand continuu ca sa nu se formeze cocoloase.
Fierbe compozitia la foc mic, amestecand constant pana se ingroasa ca o budinca.
Lasa crema sa se raceasca complet, acoperita cu folie alimentara lipita de suprafata.
Mixeaza margarina moale, apoi incorporeaza treptat crema racita pana obtii o textura fina si pufoasa.
Asamblare:
Intinde crema uniform peste blatul racit.
Presara deasupra nuca tocata si ciocolata rasa (optional).
Lasa prajitura la frigider cel putin 2 ore inainte de servire, pentru a se intari crema si a se imbina aromele.