Prajitura de Post cu Mac si Glazura de Ciocolata – Desertul Care Iti Face Ziua Mai Dulce

Daca iubesti prajiturile cu mac si cauti o varianta de post, delicioasa si aspectuoasa, aceasta reteta este perfecta pentru tine! Prajitura are doua straturi pufoase de blat, o crema bogata cu mac la mijloc si o glazura fina de ciocolata vegana. Arata spectaculos si se prepara surprinzator de usor!

🍰 Ingrediente
Pentru blatul de post (2 straturi):
500 g faina
200 g zahar
1 plic praf de copt
1 lingurita bicarbonat
1 praf de sare
450 ml lapte vegetal (soia/ovaz/migdale)
150 ml ulei
2 linguri otet
2 linguri esenta de vanilie
Pentru crema de mac:
300 g mac macinat
150 g zahar
300 ml lapte vegetal
80 g nuca maruntita (optional)
Coaja rasa de la 1 lamaie
1 lingurita esenta de rom
2 linguri gem de caise (leaga frumos compozitia)
Pentru glazura de ciocolata de post:
150 g ciocolata neagra vegana
3 linguri ulei de cocos sau margarina vegetala
Fulgi de migdale pentru decor (optional)

Metoda de preparare

  1. Pregatirea blatului
    Amesteca intr-un bol mare: faina, zaharul, praful de copt, bicarbonatul si sarea.
    In alt vas, combina laptele vegetal cu uleiul, otetul si esenta de vanilie.
    Toarna ingredientele lichide peste cele uscate si amesteca pana la omogenizare.
    Imparte compozitia in doua tavi egale sau coace intr-o singura tava si taie blatul pe orizontala.
    Coace fiecare blat 20–25 min la 180°C, pana se rumeneste usor. Lasa-le sa se raceasca.
  2. Prepararea cremei de mac
    Pune laptele vegetal intr-un vas la foc mediu.
    Adauga zaharul si amesteca pana la topire.
    Adauga macul si fierbe 5–7 minute pana ce compozitia se ingroasa.
    Opreste focul si incorporeaza nuca, coaja de lamaie, esenta de rom si gemul de caise.
    Lasa crema sa se raceasca – se va intari usor.
  3. Asamblarea prajiturii
    Asaza primul blat intr-o tava.
    intinde uniform crema de mac.
    Acopera cu al doilea blat si preseaza usor.
  4. Glazura
    Topeste ciocolata impreuna cu uleiul de cocos/margarina vegetala la bain-marie.
    Toarna glazura peste prajitura si niveleaza.
    Presara deasupra fulgi de migdale (optional).
    Las-o la rece 2–3 ore, apoi taie cuburi frumoase.

💚 Pofta buna!
Aceasta prajitura de post cu mac este perfecta pentru sarbatori, zile de nastere sau pur si simplu cand ai pofta de ceva dulce, rafinat si usor de facut. Daca o pregatesti, iti garantez ca va disparea rapid din farfurie!