Prajitura de post cu gem si glazura – frageda, aromata si foarte usor de facut

Aceasta prajitura iese foarte gustoasa si frageda. Straturile cu gem se asaza singure la cuptor, iar glazura completeaza perfect desertul.

Ingrediente
Pentru compozitie
400 g faina
200 g gris
180–200 g zahar
300 ml apa minerala sau apa plata
150 ml ulei
1 plic praf de copt
Coaja rasa de lamaie (optional)
Un praf de sare
Pentru umplutura
400–500 g gem gros (caise, prune sau orice gem fara mult sirop)
Pentru glazura
150 g ciocolata amaruie de post
50 ml lapte vegetal (soia, migdale sau cocos)
40 g margarina vegetala

Mod de preparare
Amesteci ingredientele lichide. Combini apa minerala cu uleiul si zaharul. Amesteci pana se dizolva.
Incorporezi ingredientele uscate. Adaugi faina, grisul, praful de copt, sarea si coaja de lamaie. Omogenizezi pana obtii o compozitie groasa, dar usor de intins.
Torni jumatate din compozitie in tava.
Folosesti o tava unsa cu putin ulei. Nivelezi cu spatula.
Pui gemul. Il distribui fie uniform, fie in gramajoare, exact ca in imagine. Se va aseza la cuptor.
Acoperi cu restul de aluat. Il intinzi usor deasupra gemului.
Coci prajitura: O introduci in cuptorul preincalzit la 170–180°C, pentru 35–40 de minute, pana se rumeneste usor.
Prepari glazura de post: Topesti ciocolata cu margarina si laptele vegetal pe baie de aburi, pana devine omogena si lucioasa.
Torni glazura calda peste prajitura la fel de calda, pentru a se intinde uniform.
La final, o lasi sa se raceasca complet, apoi o tai felii frumoase, cu straturi vizibile.

Este un desert de post simplu, economic si foarte gustos, perfect pentru orice zi in care vrei ceva dulce fara oua sau lactate.