Prajitura cu prune si glazura fina – un desert spectaculos si usor de facut

Daca iubesti prajiturile cu fructe, aceasta reteta cu prune, blat pufos si o glazura cremoasa te va cuceri din prima. Gustul intens de cacao, prunele aromate si stratul de glazura aerata transforma acest desert intr-o adevarata surpriza dulce pentru familie si prieteni.

Ingrediente
Pentru aluat:
190 g faina alba
1 ou
100 g zahar
100 ml ulei
2 linguri cacao (aprox. 15 g)
1,5 lingurite praf de copt (7 g)
un praf de sare
Pentru stratul de fructe:
400 g prune fara samburi
putin scortisoara
Pentru glazura:
5 albusuri
50 g faina de cartofi (sau amidon de porumb)
100 g zahar
200 ml iaurt natural
Pentru decor:
zahar pudra, pentru presarat deasupra

Mod de preparare
Pregatirea prunelor:
Spala prunele, scoate samburii si taie-le in jumatati sau sferturi. Presara deasupra putina scortisoara.
Glazura:
Bate albusurile spuma tare, adauga treptat zaharul si mixeaza pana devin lucioase. Incorporeaza faina de cartofi si iaurtul, amestecand usor.
Aluatul:
Intr-un bol, pune faina, oul, zaharul, uleiul, cacaua, praful de copt si sarea. Framanta pana obtii un aluat omogen. Imparte-l in doua parti – una mai mare si una mai mica.
Asamblarea:
Tapeteaza o tava de 17×27 cm cu hartie de copt. Intinde partea mai mare de aluat pe fundul tavii. Adauga prunele, toarna glazura si apoi distribuie deasupra restul de aluat (rupt in bucatele sau intins subtire).
Coacerea:
Da tava la cuptor, preincalzit la 170°C, pentru aproximativ 50 de minute.
Finalizarea:
Dupa racire, presara zahar pudra deasupra.

👉 Rezultatul? O prajitura fina, pufoasa si aromata, in care dulceata prunelor se imbina perfect cu blatul de cacao si glazura catifelata.