
Cauti o prajitura ieftina, cu ingrediente putine, dar care sa lase impresia ca ai stat ore in bucatarie? Aceasta este reteta perfecta! Prajitura cu nuca si gem, cunoscuta din retetarele vechi de casa, este genul de desert care iti aduce aminte de copilarie, dar care arata spectaculos si astazi, pe orice masa festiva. Moale, aromata, cu straturi generoase de nuca, gem acrisor si blat fraged, se face usor si fara sa iti goleasca portofelul! Hai sa vezi cat de simplu este sa o prepari!
Ingrediente (pentru o tava de 20×30 cm):
Pentru foi:
300 g faina
150 g zahar
100 g unt sau margarina (poti folosi si ulei)
1 ou
1 lingurita praf de copt
50 ml lapte (sau apa, pentru varianta mai economica)
Pentru umplutura:
250 g gem de prune (sau orice gem acrisor ai in casa)
200 g nuca macinata
3 linguri zahar
1 lingurita scortisoara (optional)
50 ml lapte pentru amestecul de nuca
Pentru decor:
2-3 linguri nuca macinata
Zahar pudra (optional)
Mod de preparare:
Pregateste foile:
Amesteca faina cu praful de copt si zaharul, apoi adauga untul (sau margarina) si framanta usor pana obtii un aluat nisipos. Incorporeaza oul si laptele, framantand pana obtii un aluat omogen. Imparte-l in doua parti egale.
Prepara umplutura:
Amesteca nuca macinata cu zaharul, scortisoara si laptele, pana obtii o compozitie usor tartinabila.
Asamblare:
Intinde prima foaie in tava, tapetata cu hartie de copt. Unge cu gemul de prune si presara jumatate din amestecul de nuca. Asaza a doua foaie de aluat peste, unge din nou cu gem si presara restul de nuca. Daca vrei, poti adauga un strat fin de zahar pudra deasupra sau nuca macinata pentru un aspect rustic.
Coacere:
Coace prajitura in cuptorul preincalzit la 180°C timp de aproximativ 30-35 de minute, pana capata o culoare aurie.
Servire:
Dupa ce s-a racit, taie prajitura in patrate sau romburi si presara zahar pudra deasupra (optional).
Concluzie:
Aceasta prajitura cu nuca si gem este dovada ca poti face minuni in bucatarie cu putine ingrediente si bani putini! Este ideala pentru mesele de sarbatoare sau pentru momentele cand vrei sa-ti rasfeti familia cu ceva dulce si traditional. Incearc-o si spune-mi cum ti-a iesit!