Prajitura cu mere si mac ca pe vremea bunicii – Super frageda si usor de preparat

Aceasta prajitura traditionala slovaca, cu foi fragede si doua umpluturi aromate – una cu mere si una cu mac –, este surprinzator de simpla si iese perfect de fiecare data. Extra suculenta, moale si cu gust autentic de casa!

Ingrediente
Pentru aluat:
700 g faina alba
200 g margarina
150 g untura (sau margarina suplimentara, daca preferi varianta fara untura)
un praf de sare
20 g drojdie proaspata
200 g zahar
200 ml apa rece
Pentru umplutura de mere:
1 kg mere rase
250 g zahar
scortisoara macinata (dupa gust)
coaja rasa de la ½ lamaie
sucul de la 1 lamaie
80 g pesmet
Pentru umplutura de mac:
250 g mac macinat
200 g zahar
sucul de la ½ lamaie
coaja rasa de la ½ lamaie
200 ml apa

Metoda de preparare

  1. Pregatirea aluatului
    Pune faina intr-un bol mare.
    Adauga margarina, untura si drojdia sfaramata.
    Incorporeaza zaharul, sarea si apa rece.
    Framanta un aluat omogen.
    Infasoara-l in folie alimentara si lasa-l in frigider 1 ora.
  2. Umplutura de mere
    Amesteca merele rase cu zaharul, scortisoara, coaja de lamaie, sucul de lamaie si pesmetul.
    Lasa amestecul deoparte sa se imbine aromele.
  3. Umplutura de mac
    Amesteca macul cu zaharul intr-un vas.
    Toarna apa si pune la fiert.
    Adauga sucul si coaja de lamaie.
    Fierbe amestecul cateva minute, pana se ingroasa usor.
    Lasa-l sa se racoreasca.
  4. Asamblare
    Imparte aluatul in 3 parti egale.
    Intinde prima foaie si pune-o intr-o tava tapetata cu hartie de copt.
    Inteap-o cu furculita si intinde deasupra umplutura de mere.
    Asaza a doua foaie, inteap-o si intinde umplutura de mac.
    Pune ultima foaie deasupra.
    Unge suprafata cu ou batut (optional).
  5. Coacere
    Coace prajitura la 180°C, timp de 30–35 de minute, pana prinde o culoare aurie.
    Las-o sa se raceasca inainte de taiere.

✨ Rezultatul
O prajitura fantastic de aromata, suculenta si usor de preparat – perfecta pentru toamna, pentru sarbatori sau oricand ti-e pofta de un desert traditional autentic.