
Aceasta prajitura traditionala slovaca, cu foi fragede si doua umpluturi aromate – una cu mere si una cu mac –, este surprinzator de simpla si iese perfect de fiecare data. Extra suculenta, moale si cu gust autentic de casa!
Ingrediente
Pentru aluat:
700 g faina alba
200 g margarina
150 g untura (sau margarina suplimentara, daca preferi varianta fara untura)
un praf de sare
20 g drojdie proaspata
200 g zahar
200 ml apa rece
Pentru umplutura de mere:
1 kg mere rase
250 g zahar
scortisoara macinata (dupa gust)
coaja rasa de la ½ lamaie
sucul de la 1 lamaie
80 g pesmet
Pentru umplutura de mac:
250 g mac macinat
200 g zahar
sucul de la ½ lamaie
coaja rasa de la ½ lamaie
200 ml apa
Metoda de preparare
- Pregatirea aluatului
Pune faina intr-un bol mare.
Adauga margarina, untura si drojdia sfaramata.
Incorporeaza zaharul, sarea si apa rece.
Framanta un aluat omogen.
Infasoara-l in folie alimentara si lasa-l in frigider 1 ora. - Umplutura de mere
Amesteca merele rase cu zaharul, scortisoara, coaja de lamaie, sucul de lamaie si pesmetul.
Lasa amestecul deoparte sa se imbine aromele. - Umplutura de mac
Amesteca macul cu zaharul intr-un vas.
Toarna apa si pune la fiert.
Adauga sucul si coaja de lamaie.
Fierbe amestecul cateva minute, pana se ingroasa usor.
Lasa-l sa se racoreasca. - Asamblare
Imparte aluatul in 3 parti egale.
Intinde prima foaie si pune-o intr-o tava tapetata cu hartie de copt.
Inteap-o cu furculita si intinde deasupra umplutura de mere.
Asaza a doua foaie, inteap-o si intinde umplutura de mac.
Pune ultima foaie deasupra.
Unge suprafata cu ou batut (optional). - Coacere
Coace prajitura la 180°C, timp de 30–35 de minute, pana prinde o culoare aurie.
Las-o sa se raceasca inainte de taiere.
✨ Rezultatul
O prajitura fantastic de aromata, suculenta si usor de preparat – perfecta pentru toamna, pentru sarbatori sau oricand ti-e pofta de un desert traditional autentic.


