Aceasta prajitura cu mere si crema fina de vanilie este alegerea ideala pentru momentele de relaxare alaturi de o ceasca de cafea sau ceai. Textura usor umeda a blatului, dulceata naturala a merelor si stratul catifelat de crema transforma aceasta reteta intr-un desert echilibrat si irezistibil. Iar cu un strop de frisca si un praf de nuci crocante deasupra, totul devine desavarsit.
Ingrediente pentru tava de 20 x 30 cm
Pentru stratul de mere:
1 kg mere curatate
50 g unt
50 g zahar (sau dupa gust)
1 lingurita scortisoara
Pentru blat:
150 g unt
100 g zahar pudra
2 oua
10 g zahar vanilat
150 g faina semigrisata (sau faina tip 650)
1 lingurita praf de copt (aprox. 5 g)
2 linguri lapte (aprox. 30 ml)
Un praf de sare
Pentru crema de vanilie:
350 ml lapte
3 oua
70 g zahar
2 linguri faina (aprox. 30 g)
1 lingura amidon (aprox. 15 g)
10 g zahar vanilat
Pentru decor:
200 ml smantana pentru frisca
1 lingura zahar pudra (aprox. 10 g)
Nuci maruntite (dupa preferinta)
Mod de preparare:
- Strat de mere:
Curata si taie merele felii subtiri sau da-le pe razatoarea mare.
Pune-le intr-o craticioara cu untul, zaharul si scortisoara si gateste-le la foc mic timp de 15 minute, pana scade zeama. Lasa sa se raceasca. - Blatul:
Preincalzeste cuptorul la 180°C. Tapeteaza o tava de 20 x 30 cm cu hartie de copt.
Amesteca faina cu praful de copt si sarea.
Separat, bate untul moale cu zaharul pudra si zaharul vanilat pana devine cremos.
Adauga ouale pe rand, mixand bine dupa fiecare.
Incorporeaza faina si la final adauga laptele. - Asamblare si coacere:
Pune stratul de mere in tava si niveleaza-l.
Toarna aluatul deasupra si intinde-l uniform.
Coace prajitura timp de 35 minute, pana cand trece testul cu scobitoarea.
Scoate-o din cuptor, rastoarn-o cu grija pe un platou si las-o sa se raceasca complet. Indeparteaza hartia de copt. - Crema de vanilie:
Amesteca laptele cu ouale, zaharul, zaharul vanilat, faina si amidonul.
Fierbe la foc mic, amestecand continuu, pana se ingroasa ca un budinca.
Toarna crema peste prajitura racita si niveleaza. Lasa la temperatura camerei, apoi pune la frigider minimum 1 ora. - Decor:
Bate frisca cu zaharul pudra pana devine ferma.
Intinde frisca peste crema si presara nuci maruntite deasupra.
Sfat:
Poti pastra prajitura la rece timp de 2-3 zile. Gustul ei devine chiar mai bun dupa ce sta la frigider cateva ore!