
Uneori, cele mai simple retete sunt si cele mai delicioase. Aceasta prajitura cu mere si bezea este dovada perfecta – un desert clasic, aromat si spectaculos prin simplitatea lui. Straturile fragede de aluat se imbina perfect cu umplutura de mere calite si cu bezeaua fina, usor crocanta la exterior si moale la interior. O prajitura numai buna de savurat in familie sau de pregatit pentru musafiri.
Ingrediente (pentru 8 portii)
Pentru aluat:
500 g faina
250 g unt
4 galbenusuri
100 g zahar pudra
45–60 ml lapte (3–4 linguri)
1 plic praf de copt (10 g)
1 praf de sare
Pentru umplutura:
1,5 kg mere
100 g zahar (sau dupa gust)
1 lingura unt (15 g)
Zeama si coaja rasa de la ½ lamaie
Pentru bezea:
4 albusuri
200 g zahar
1 plic zahar vanilat
Mod de preparare
Umplutura de mere
Curatati merele si dati-le pe razatoare. Puneti-le intr-o cratita cu untul si zaharul, apoi caliti-le cateva minute pana scad si devin usor aurii. La final adaugati zeama si coaja de lamaie.
Aluatul
Amestecati faina cu praful de copt si un praf de sare. Adaugati untul rece si framantati rapid pana obtineti o textura nisipoasa. In centru puneti galbenusurile, zaharul pudra si laptele. Amestecati mai intai cu o lingura, apoi framantati repede pana se leaga aluatul. Impartiti-l in 3 parti egale.
Coacerea foilor
Intindeti prima foaie (aprox. 28×35 cm) si asezati-o in tava. Intepati-o cu furculita, presarati putina gris si coaceti-o la 180°C timp de 8–10 minute. Procedati la fel cu a doua foaie. A treia foaie se coace mai putin, doar pana devine usor aurie.
Asamblarea
Pe prima foaie coapta puneti jumatate din mere, apoi asezati a doua foaie si restul de mere. Acoperiti cu a treia foaie.
Bezeaua
Bateti albusurile spuma tare cu zaharul si zaharul vanilat. Intindeti bezeaua peste ultima foaie si coaceti la 150°C pana cand devine usor rumena la suprafata.
Servirea
Lasati prajitura sa se raceasca, apoi taiati-o felii si savurati-o cu drag.