Prajitura cu mac in trei straturi – Desertul care iti aminteste de copilarie

Aceasta prajitura cu mac si glazura bogata de ciocolata este perfecta pentru zilele in care vrei sa rasfeti familia cu ceva traditional si consistent. Este stratificata, frageda, cu umplutura cremoasa de mac si un finish lucios de ciocolata topita. Se prepara cu ingrediente simple, dar rezultatul este demn de cofetarie!

Ingrediente (pentru 6 portii)
Aluat:
20 g drojdie proaspata (½ cub)
50 ml lapte cald
1 lingurita zahar
1 lingurita faina
250 g margarina
150 g smantana fermentata (cu 30% grasime)
1 ou intreg + 1 galbenus
Coaja rasa de la 1 lamaie
3 linguri zahar
1 plic zahar vanilat
½ lingurita praf de copt
600 g faina alba (tip 550)
Umplutura:
300 g mac macinat
50 g gris instant
150 g zahar
250 ml lapte
4 linguri gem de caise
1 albus de ou
Glazura:
200 g ciocolata pentru gatit
50 g margarina
2 linguri ulei

Mod de preparare
Pregatirea maielei: Dizolva drojdia in laptele cald, adauga zaharul si faina, amesteca bine si lasa la dospit cateva minute.
Prepararea aluatului: Taie margarina la temperatura camerei in felii si amestec-o cu smantana, oul, galbenusul, coaja de lamaie, zaharul si zaharul vanilat. Poti folosi mixerul. Incorporeaza apoi faina cernuta impreuna cu praful de copt si framanta pana obtii un aluat neted, nelipicios. Imparte aluatul in 3 parti egale, acopera-le cu folie alimentara si un prosop, apoi lasa-le la odihnit 30 minute.
Umplutura de mac: Fierbe laptele, apoi toarna-l peste macul amestecat cu zaharul. Adauga gemul, grisul si albusul batut. Umplutura trebuie sa fie cremoasa, dar nu lichida.
Montarea prajiturii: Intinde prima foaie de aluat si pune-o intr-o tava (aprox. 30×20 cm). Inteap-o usor cu o scobitoare. Intinde jumatate din umplutura de mac, apoi adauga a doua foaie, preseaz-o usor, inteap-o din nou si intinde restul de umplutura. Finalizeaza cu a treia foaie si inteap-o bine pe toata inaltimea pentru a evita deformarea la copt.
Coacerea: Coace prajitura la 180°C timp de 30–35 de minute, pana capata o culoare aurie. Ai grija sa nu o usuci prea tare.
Glazura: Dupa ce prajitura s-a racit putin, topeste ciocolata impreuna cu margarina si uleiul (pe baie de aburi sau in cuptor), apoi intinde glazura pe intreaga suprafata in strat gros.

💡 Pont: Las-o cateva ore la frigider inainte de a o taia, pentru ca straturile sa se intrepatrunda frumos si glazura sa se intareasca.