Prajitura cu gris si miere care ti se topeste in gura – desert moale si aromat

Daca esti in cautarea unui desert traditional cu gust nostalgic, moale si usor crocant in acelasi timp, incearca aceasta prajitura cu foi cu miere si crema de gris. Este simpla, dar incredibil de gustoasa, cu o combinatie perfecta de dulce, aroma de miere si ciocolata fina deasupra. Ai nevoie doar de putina rabdare pentru a lasa foile sa se fragezeasca peste noapte – dar merita fiecare minut!

Ingrediente (cu cantitati transformate in grame):
Pentru foi:
500 g faina
150 g zahar tos
150 g untura (sau unt daca preferi)
1 ou
2 linguri miere (aprox. 50 g)
1 lingurita bicarbonat de sodiu (5 g)
50 ml lapte (pentru framantat)
Pentru crema:
100 g gris
500 ml lapte
100 g zahar tos
250 g unt moale
150 g zahar pudra
Altele:
200 g gem (caise sau prune – dupa gust)
100 g ciocolata neagra
2 linguri ulei (30 ml)

Mod de preparare:
Prepararea foilor:
Amesteca faina cu zaharul tos si untura, framantand pana obtii un aluat nisipos.
Adauga oul, mierea, bicarbonatul de sodiu si putin lapte. Framanta pana obtii un aluat omogen.
Imparte aluatul in 4 bucati egale. Intinde fiecare bucata in foi subtiri, pudrand cu faina pentru ca aluatul cu miere este lipicios.
Coace fiecare foaie pe dosul unei tavi, in cuptor preincalzit la 180°C, timp de 5–7 minute, pana capata o culoare aurie.
Lasa-le sa se raceasca pe hartie de copt.
Prepararea cremei:
Fierbe grisul in lapte cu zaharul pana se ingroasa bine. Lasa-l sa se raceasca complet.
Bate untul moale cu zaharul pudra pana devine cremos, apoi incorporeaza treptat grisul racit.
Asamblare:
Asaza prima foaie si unge-o cu jumatate din crema de gris.
Pune a doua foaie, unge cu gem.
Asaza a treia foaie, intinde restul de crema, apoi acopera cu ultima foaie.
Glazura:
Topeste ciocolata cu uleiul la foc mic, apoi intinde uniform peste prajitura.
Finalizare:
Acopera prajitura si las-o la frigider sau intr-un loc racoros 12 ore, pentru ca foile sa se inmoaie si sa poti taia felii perfecte.

Sfaturi:
Aceasta prajitura devine mai gustoasa pe zi ce trece. Se potriveste de minune la sarbatori sau ocazii speciale, dar si ca desert de weekend. Serveste-o cu un ceai cald sau cafea pentru o experienta completa.