Prajitura cu Gem ca la Bunica – Gustul copilariei in fiecare felie

Daca iti e dor de dulciurile simple si gustoase, prajitura cu gem, moale si frageda, exact ca la mama sau bunica acasa, este alegerea perfecta. Cu un strat generos de gem dulce-acrisor intre doua foi pufoase, aceasta prajitura se face usor, din ingrediente la indemana oricui. Perfecta pentru weekenduri in familie, pachetelul de la scoala sau cand vrei sa impresionezi cu ceva „ca odinioara”!

Ingrediente pentru aluat:
200 g unt (la temperatura camerei)
150 g zahar
2 oua
1 plic zahar vanilat
1 lingurita coaja de lamaie (optional)
100 ml lapte
1 plic praf de copt
450-500 g faina (in functie de cat cere aluatul)
Ingrediente pentru umplutura:
300-350 g gem (prune, visine, caise – dupa preferinte)
50 g nuca macinata (optional, pentru un plus de textura)

👩‍🍳 Mod de preparare:
Prepararea aluatului:
Intr-un bol mare, mixeaza untul cu zaharul si zaharul vanilat pana devine cremos. Adauga ouale pe rand, apoi laptele si coaja de lamaie. Incorporeaza treptat faina amestecata cu praful de copt. Trebuie sa obtii un aluat moale, dar nelipicios.
Impartirea aluatului:
Imparte aluatul in doua parti egale. Intinde prima parte si asaz-o intr-o tava tapetata cu hartie de copt (tava standard – 25×35 cm).
Adaugarea gemului:
Intinde uniform gemul peste prima foaie de aluat. Daca doresti, presara nuca macinata peste stratul de gem.
A doua foaie:
Intinde si a doua bucata de aluat si asaz-o deasupra gemului. Inteapa din loc in loc cu o furculita pentru a permite aerului sa iasa in timpul coacerii.
Coacerea:
Introdu tava in cuptorul preincalzit la 180°C si coace prajitura timp de 30-35 de minute, pana capata o culoare aurie.
Racirea si portionarea:
Lasa prajitura sa se raceasca complet inainte sa o tai in patrate sau dreptunghiuri.

🎉 Tips & Tricks:
Pentru un plus de aroma, poti adauga scortisoara in gem.
Gemul ideal este cel mai gros, ca sa nu curga in timpul coacerii.
Se pastreaza foarte bine cateva zile si devine chiar mai gustoasa a doua zi!