Prajitura cu fructe si crema de vanilie

Aceasta prajitura deosebita, inspirata din retetele maghiare traditionale, imbina savoarea cremei de vanilie cu prospetimea fructelor de padure. Este o alegere ideala pentru ocazii speciale sau pentru a-ti rasfata familia in weekend. Iata cum se prepara pas cu pas.

Ingrediente foi:
300 g faina tip 550 (faina tare)
400 g faina tip 000 (faina fina)
200 g margarina
2 oua intregi
200 g zahar tos
10 g praf de copt
180 g smantana fermentata
Ingrediente crema de vanilie:
700 ml lapte
9 linguri zahar
1 plic budinca de vanilie (circa 40 g)
4 linguri amidon (gustin)
2 plicuri zahar vanilat
250 g margarina
Crema de fructe:
500 g visine sau zmeura (proaspete sau congelate)
2 plicuri budinca de zmeura
2 linguri zahar + 1 plic zahar vanilat
Aproximativ 200 ml apa

Mod de preparare:

  1. Prepararea cremei de vanilie:
    Amesteca pudra de budinca, amidonul, zaharul si zaharul vanilat intr-un bol. Separa o parte din lapte (aproximativ 150 ml) pentru a omogeniza ingredientele uscate. Pune restul de lapte la fiert. Cand incepe sa fiarba, redu focul si adauga amestecul de budinca, amestecand continuu pana se ingroasa. Acopera crema cu folie alimentara si las-o sa se raceasca complet. Bate margarina spuma si adaug-o treptat in crema racita, mixand pana devine omogena si fina.
  2. Prepararea cremei de fructe:
    Pune fructele intr-o cratita cu zaharul si apa, fierbe-le timp de 10 minute. Paseaza-le cu un blender vertical. Dizolva pudra de budinca in putina apa si toarn-o in fructele fierbinti, amestecand constant. Lasa sa fiarba inca 5 minute pana se ingroasa. Acopera cu folie si lasa sa se raceasca (poate fi folosita si calduta).
  3. Prepararea foilor:
    Bate margarina cu zaharul si ouale. Adauga smantana si amesteca bine. Incorporeaza treptat amestecul de faina si praf de copt, framantand pana obtii un aluat omogen si nelipicios. Imparte-l in 5 bile egale.
    Intinde fiecare bila intr-o foaie subtire, ideal de marimea unei tavi (poti folosi metoda cu doua foi de copt – deasupra si dedesubt – pentru a pastra forma). Coace fiecare foaie pe dosul unei tavi tapetate cu hartie de copt, la 180°C, timp de aproximativ 5 minute. Lasa-le sa se raceasca complet.
  4. Asamblare:
    Asaza o foaie, intinde un strat de crema de vanilie, apoi crema de fructe. Continua alternarea foilor si a cremelor, terminand cu o foaie. Infasoara prajitura in folie alimentara si las-o la rece peste noapte pentru a se fragezi.
    Presara zahar pudra deasupra inainte de servire.

Pofta buna!