
Ingrediente pentru foi:
600 g faina
200 g zahar
200 g unt sau margarina (la temperatura camerei)
2 oua
150 g smantana grasa
1 lingurita bicarbonat de sodiu stins cu zeama de lamaie
1 plic zahar vanilat
Un praf de sare
Ingrediente pentru umplutura:
500 g gem de caise (sau dupa gust – se poate folosi gem de prune ori piersici)
Pentru decor:
50 g pesmet fin din biscuiti sau foi maruntite (optional, pentru pudrat deasupra)
Mod de preparare
Prepararea foilor
Intr-un bol mare, amesteca untul cu zaharul si zaharul vanilat pana devin o crema.
Adauga ouale, smantana si bicarbonatul stins cu zeama de lamaie.
Incorporeaza treptat faina si un praf de sare, framantand pana obtii un aluat omogen si nelipicios.
Imparte aluatul in 4 parti egale. Intinde fiecare parte pe dosul unei tavi (aprox. 30×40 cm), presarata usor cu faina.
Coace fiecare foaie in cuptorul preincalzit la 180°C, timp de 8–10 minute, pana devine usor aurie. Scoate si lasa la racit.
Asamblarea prajiturii
Pe un platou drept, asaza prima foaie, unge cu gem, apoi asaza urmatoarea foaie. Continua alternarea pana termini foile, ultima fiind neunsa.
Apasa usor cu un tocator sau tava pentru a se fixa straturile.
Decorarea si portionarea
Presara deasupra firimituri fine din biscuiti sau din resturi de foi coapte.
Lasa prajitura la temperatura camerei 6–8 ore (sau peste noapte) pentru a se inmuia foile.
Taie in romburi sau triunghiuri pentru un aspect elegant.