
Daca iti plac prajiturile cu foi fragede si crema catifelata, atunci reteta de Bacskai krémes este exact ce cauti. Este un desert clasic, cu foi coapte pe dosul tavii, o crema de vanilie bogata si o glazura usoara de bezea, presarata cu ciocolata rasa. Desi pare sofisticata, se prepara surprinzator de simplu, iar rezultatul cucereste din prima felie.
Ingrediente
Pentru foi:
300 g faina alba
60 g untura de porc
3 linguri zahar pudra
1 ou
10 g amoniac pentru prajituri (salalcali)
100 ml lapte caldut
Pentru crema:
250 g margarina (sau unt moale)
6 linguri zahar pudra (aprox. 90 g)
3 linguri faina (aprox. 30 g)
400 ml lapte
2 galbenusuri
1 plic zahar vanilat (10 g)
Pentru glazura:
2 albusuri
180 g zahar pudra
Pentru decor:
50 g ciocolata rasa
Mod de preparare
Pregatirea foilor
Intr-un bol, amesteca faina cu untura, zaharul pudra si oul.
Dizolva amoniacul pentru prajituri in laptele caldut si lasa-l sa se activeze cateva minute.
Toarna peste aluat si framanta bine pana obtii o compozitie omogena.
Imparte aluatul in trei parti egale si intinde fiecare parte in foaie subtire, de dimensiunea tavii.
Coace foile pe dosul tavii presarate cu faina, la 160°C, aproximativ 10 minute fiecare, pana devin usor aurii. Lasa-le sa se raceasca.
Prepararea cremei
Amesteca faina cu 3 linguri de zahar pudra, zaharul vanilat, galbenusurile si laptele.
Fierbe compozitia pe foc mic, amestecand continuu, pana se ingroasa ca o budinca. Las-o sa se raceasca complet.
Separat, mixeaza margarina cu restul de zahar pudra pana devine spumoasa.
Incorporeaza crema racita peste untul frecat, amestecand usor pana devine o compozitie fina.
Asamblarea prajiturii
Asaza prima foaie pe un platou si intinde peste ea jumatate din crema.
Acopera cu a doua foaie, adauga restul de crema si niveleaza.
Pune ultima foaie deasupra si preseaza usor.
Glazura si decorul
Bate albusurile spuma tare, apoi adauga treptat zaharul pudra pana obtii o bezea lucioasa.
Intinde glazura peste prajitura si rade ciocolata deasupra.
Lasa prajitura la frigider peste noapte, pentru ca foile sa se inmoaie si aromele sa se combine.
👉 Rezultatul? O prajitura cu aspect elegant, foi fragede si o crema irezistibila, perfecta pentru zile speciale sau pentru a-ti impresiona musafirii.