Prajitura cu foi fragede si crema catifelata de vanilie

Daca iti plac prajiturile cu foi fragede si crema catifelata, atunci reteta de Bacskai krémes este exact ce cauti. Este un desert clasic, cu foi coapte pe dosul tavii, o crema de vanilie bogata si o glazura usoara de bezea, presarata cu ciocolata rasa. Desi pare sofisticata, se prepara surprinzator de simplu, iar rezultatul cucereste din prima felie.

Ingrediente
Pentru foi:
300 g faina alba
60 g untura de porc
3 linguri zahar pudra
1 ou
10 g amoniac pentru prajituri (salalcali)
100 ml lapte caldut
Pentru crema:
250 g margarina (sau unt moale)
6 linguri zahar pudra (aprox. 90 g)
3 linguri faina (aprox. 30 g)
400 ml lapte
2 galbenusuri
1 plic zahar vanilat (10 g)
Pentru glazura:
2 albusuri
180 g zahar pudra
Pentru decor:
50 g ciocolata rasa

Mod de preparare
Pregatirea foilor
Intr-un bol, amesteca faina cu untura, zaharul pudra si oul.
Dizolva amoniacul pentru prajituri in laptele caldut si lasa-l sa se activeze cateva minute.
Toarna peste aluat si framanta bine pana obtii o compozitie omogena.
Imparte aluatul in trei parti egale si intinde fiecare parte in foaie subtire, de dimensiunea tavii.
Coace foile pe dosul tavii presarate cu faina, la 160°C, aproximativ 10 minute fiecare, pana devin usor aurii. Lasa-le sa se raceasca.
Prepararea cremei
Amesteca faina cu 3 linguri de zahar pudra, zaharul vanilat, galbenusurile si laptele.
Fierbe compozitia pe foc mic, amestecand continuu, pana se ingroasa ca o budinca. Las-o sa se raceasca complet.
Separat, mixeaza margarina cu restul de zahar pudra pana devine spumoasa.
Incorporeaza crema racita peste untul frecat, amestecand usor pana devine o compozitie fina.
Asamblarea prajiturii
Asaza prima foaie pe un platou si intinde peste ea jumatate din crema.
Acopera cu a doua foaie, adauga restul de crema si niveleaza.
Pune ultima foaie deasupra si preseaza usor.
Glazura si decorul
Bate albusurile spuma tare, apoi adauga treptat zaharul pudra pana obtii o bezea lucioasa.
Intinde glazura peste prajitura si rade ciocolata deasupra.
Lasa prajitura la frigider peste noapte, pentru ca foile sa se inmoaie si aromele sa se combine.

👉 Rezultatul? O prajitura cu aspect elegant, foi fragede si o crema irezistibila, perfecta pentru zile speciale sau pentru a-ti impresiona musafirii.