
Ingrediente pentru aluat:
400 g faina
100 g untura (sau unt, daca preferi)
3 linguri zahar
1 ou
10 g bicarbonat de amoniu (sau „amoniac pentru prajituri”)
putin lapte caldut (aprox. 50 ml, cat sa dizolvi amoniacul)
un praf de sare
2–3 linguri smantana fermentata (aprox. 60–90 g), cat sa obtii un aluat moale
Ingrediente pentru creme:
1 litru lapte
10 linguri faina (aprox. 100 g)
4 plicuri zahar vanilat (40 g)
250–300 g zahar pudra
300 g unt moale
Zeama de la 1/2 lamaie (optional)
Coaja rasa de la 1 lamaie (optional)
4 linguri cacao (aprox. 30 g)
50 g ciocolata neagra rasa
Un praf de sare
Mod de preparare:
- Pregatirea cremelor:
Dizolva faina si sarea in putin lapte rece, apoi adauga restul de lapte si fierbe pe foc mic, amestecand continuu, pana obtii o crema groasa.
Ia de pe foc, adauga zaharul vanilat si jumatate din zaharul pudra.
Imparte crema in doua:
Intr-una adauga cacaoa si ciocolata rasa.
In cealalta adauga zeama si coaja de lamaie (daca folosesti).
Lasa ambele creme sa se raceasca complet.
Mixeaza untul cu restul de zahar pudra si incorporeaza-l in fiecare dintre cele doua creme. - Pregatirea aluatului:
Dizolva bicarbonatul de amoniu in putin lapte caldut.
Adauga toate ingredientele intr-un bol si framanta pana obtii un aluat moale, adaugand smantana la final pentru a regla consistenta.
Imparte aluatul in 3 parti egale si intinde fiecare parte in foi subtiri de marimea unei tavi de 22 × 34 cm.
Coace fiecare foaie pe dosul tavii, la 180°C, timp de cateva minute, pana devine usor aurie. - Asamblare:
Pe prima foaie intinde crema de cacao.
Asaza a doua foaie si intinde crema de vanilie.
Acopera cu a treia foaie.
Presara zahar pudra deasupra.
Lasa prajitura intr-un loc racoros (sau in frigider) pentru cateva ore, de preferat peste noapte, ca sa se fragezeasca blaturile.